Tillbehören som tar glöggen vidare

Vi går in i glöggens tidevarv. Och drycken kräva tuffa tillbehör. Här är några läckra småbitar att servera på adventskalaset.

Heta nötter med härliga kryddor är alltid trevligt att bjuda på.

Heta nötter med härliga kryddor är alltid trevligt att bjuda på.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-12-02 10:03

Glögg är ingen enkel dryck. Den smakar förvisso alldeles underbart sentimentalt kryddigt, juligt och härligt – till en början. Sedan slår den där nästan klistriga sötman till och hotar att förlama käften ända fram till påska. Det är då det är bra att ha tänkt efter före.

Russin och pepparkakor i all ära. Men de är precis lika söta som glöggen i sig. Vilket är ungefär det sista man behöver när sockerruschen bombarderar gomseglet från alla fronter.

Sötma behöver motstånd och mår därför utmärkt bra av att brottas med exempelvis lite tuff sälta. Men syrliga tillbehör eller nästan ännu hellre lite kaxig chilihetta, fungerar också som välbehövlig stimulans och klisterlösare. Och glöggens ljuva julkryddor får mer än gärna återfinnas i tilltuggen om ett plus ett ska bli tre.

Det är med andra ord ingen slump att det här med att servera pepparkakor med grönmögelost har blivit något av en modern klassiker på svenska glöggkalas. Sälta, julkryddor och lite lätt syrlig ost med sting ackompanjerar nämligen glöggen likt ett äktenskap instiftat i skyarna.

Vi kan dock åtminstone försöka sträva efter att tänka utanför den berömda boxen en smula. Jag har därför delat med mig av recepten på några av mina personliga favoriter som brukar förekomma när det vankas glögg i mitt sällskap. Se dem som ren inspiration eller kopiera dem ohämmat. Hur du än funderar kring det här med glöggtillbehör så behöver du egentligen bara tänka motsatsen till sött – det vill säga salt, syrligt och starkt. Något av de tre essen är bra att koppla in, eller varför inte allihop?

Ytterligare en fördel med att servera lite annorlunda, kul och kalasväniga glöggtillbehör är att chansen är stor att just tilltuggen i sig kvalar in som aftonens ”snackis”. Får folk väl en piffig munsbit i näven glömmer de oftast den stela måste-mingla-känslan. Tungor förlösas av salig skaffning. Skål för det!

Kavringsnittar med glöggpastej och tranbär

Till cirka 20 stycken, 20 minuter

De här snittarna kanske inte är jordens snyggaste, men de är originella och passar fenomenalt fint till glögg. 

cirka 200 g bredbar leverpastej

2–3 msk glögg

2 msk grädde

nymalen svartpeppar

10 skivor kavring

ev. chiliflakes (kan uteslutas)

cirka 1/2 dl torkade tranbär

färsk timjan

Häll över leverpastejen i en kastrull. Tillsätt glögg, grädde och svartpeppar, rör om väl och värm försiktigt tills du får en slät smet. Låt svalna.

Tryck ut två små rundlar på varje kavringskiva med utsticksmått eller små glas. Bred på ganska generöst med glöggpastej. Garnera med chiliflakes och några tranbär på varje samt timjankvistar. Servera till glögg.

[bild nr="2"]

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!