Glögg är ingen enkel dryck. Den smakar förvisso alldeles underbart sentimentalt kryddigt, juligt och härligt – till en början. Sedan slår den där nästan klistriga sötman till och hotar att förlama käften ända fram till påska. Det är då det är bra att ha tänkt efter före.
Russin och pepparkakor i all ära. Men de är precis lika söta som glöggen i sig. Vilket är ungefär det sista man behöver när sockerruschen bombarderar gomseglet från alla fronter.
Sötma behöver motstånd och mår därför utmärkt bra av att brottas med exempelvis lite tuff sälta. Men syrliga tillbehör eller nästan ännu hellre lite kaxig chilihetta, fungerar också som välbehövlig stimulans och klisterlösare. Och glöggens ljuva julkryddor får mer än gärna återfinnas i tilltuggen om ett plus ett ska bli tre.
Det är med andra ord ingen slump att det här med att servera pepparkakor med grönmögelost har blivit något av en modern klassiker på svenska glöggkalas. Sälta, julkryddor och lite lätt syrlig ost med sting ackompanjerar nämligen glöggen likt ett äktenskap instiftat i skyarna.
Vi kan dock åtminstone försöka sträva efter att tänka utanför den berömda boxen en smula. Jag har därför delat med mig av recepten på några av mina personliga favoriter som brukar förekomma när det vankas glögg i mitt sällskap. Se dem som ren inspiration eller kopiera dem ohämmat. Hur du än funderar kring det här med glöggtillbehör så behöver du egentligen bara tänka motsatsen till sött – det vill säga salt, syrligt och starkt. Något av de tre essen är bra att koppla in, eller varför inte allihop?
Ytterligare en fördel med att servera lite annorlunda, kul och kalasväniga glöggtillbehör är att chansen är stor att just tilltuggen i sig kvalar in som aftonens ”snackis”. Får folk väl en piffig munsbit i näven glömmer de oftast den stela måste-mingla-känslan. Tungor förlösas av salig skaffning. Skål för det!