Ni vet de där fula korvpaketen som man brukar köpa för att få tyst på barnen när det vankas grillfest för de vuxna. Glöm dem. Gräv ned dem. Säg ”aldrig mer” högt för dig själv hundratjugo gånger. Och håll det.
Öppna i stället ögonen för det fantastiska korvutbud som finns i dagens kyldiskar. En revolution har ägt rum och numera kan du inte bara köpa korv inspirerad av världens alla kök utan också hitta småskaligt producerad korv av prima kvalitet i helt vanliga matbutiker.
Rena lyxen
Men det roliga tar inte slut där. Det snarare börjar. För hör och häpna – det finns mer att toppa korven med än ketchup och senap. Sväng ihop din egen favoritgucka, mjukstek några lökar, länsa kryddodlingen, blanda en coleslaw, koka en chili, grilla lite bacon, tärna en avokado, länsa en kim-chi-burk, hyvla några sparrisar… Listan kan göras precis så lång som du vill ha den.
För en hot dog, eller varmkorv om man så vill, tål tufft sällskap. Rätt grillad och i rätt sällskap blir det rena lyxmåltiden.
Komponera eget
Ändå är det fortfarande lika enkelt att tillaga GOD korv, som den där som vi redan har glömt bort och inte riktigt vill veta vad den innehåller. Smarriga tillbehör är roligt både att komma på och komponera. Det är dessutom fortfarande ett väldigt trevligt sätt att ha grillkalas på och ett kul sätt att umgås. Köp gärna flera olika sorter och låt var och en välja storlek, styrka och smak efter eget huvud. Bunkra upp med skålar med fantasifull topping av alla de slag, ju fler desto roligare. Det blir en fest för alla – och gästerna slipper sitta och invänta den där gamla flintasteken som aldrig blir klar.
Korvexpert
Hot dogen importerades från Tyskland till USA där den raskt blev superpopulär och fortfarande fungerar som något av en kultursymbol. Jag tillbringade en gång en heldag på en arrangerad hot dog-turné genom Chicago och kalasade på korv tills magen höll på att spricka. Ingen var den andra lik och ställena var utvalda med omsorg av stadens stora hot dog-expert, som till och med skrivit en bok i ämnet.
Det är hög tid att vi också börjar ta vår korvkultur på allvar.