Tove, 68, från Eskilstuna syr sina egna bärkassar

Att köpa plastkassar vid varje besök i affären är onödigt, både ekonomiskt och miljömässigt. Så resonerar Tove Persson, 68. Hon syr sedan länge sina egna bärkassar av gamla tygstuvar.

Tove Persson, 68, från Eskilstuna har sytt sina egna bärkassar i säkert tio års tid. Här lastar hon in matvaror efter ett besök på Ica Ekängen.

Tove Persson, 68, från Eskilstuna har sytt sina egna bärkassar i säkert tio års tid. Här lastar hon in matvaror efter ett besök på Ica Ekängen.

Foto:

Övrigt2017-04-20 05:34

‒Jag ljuger inte om jag säger att det säkert är tio år sedan jag slutade med plastkassar, säger hon.

Tidningen träffar henne på Ica Ekängens parkering efter en handling. Hon lyfter kasse för kasse från kundvagnen till skuffen på sin bil. De är sydda i samma stil, men tygerna skiljer sig förstås åt.

Tove Persson berättar att hon började sy egna tygkassar när hon räknade på vad alla plastkassar hon bar hem egentligen kostade. Någon krona eller en och femtio, gånger fem kassar per inköpstillfälle. Det blir en tia här och en tia där. I längden en hel del pengar.

Att plasten dessutom inte är bra för miljön kände hon redan till.

‒Jag är noga med miljön. De här kassarna är det bara att lägga i tvättmaskinen, och de är enkla att sy. Alla har väl gamla tygbitar liggandes hemma, säger hon.

Hon tycker det är bra att butiker nu behöver informera kunderna om det negativa med plastbärkassar, och hoppas att fler ska ta efter henne och utforska andra alternativ.

Butikschefen på Ica Ekängen, Andreas Hammarbäck, är inne på samma spår.

‒Det har pratats om detta från och till en längre tid och vi tycker naturligtvis att det är positivt. Det är ju jättebra om vi alla hjälps åt och gör vad vi kan för miljön, om inte för oss själva så för kommande generationer.

Ica Ekängen kommer informera sina kunder vid kassalinjen, där bärkassarna finns. Både med skyltar och muntligen. Även de digitala skärmarna runtom i butiken kommer informera om plastens miljöpåverkan.

Enligt Naturvårdsverket är landets handlare generellt positiva till informationsplikten, men osäkra på vilken effekt den kommer få. Hammarbäck tror dock på en önskad effekt, men misstänker att det kan ta tid innan kundernas beteende förändras märkbart.

‒Min uppfattning är att de flesta kunderna köper nya kassar varje gång de är inne i butiken. Vi säljer sen i vintras endast miljöplastkassar av återvunnen plast i vår butik och det är en del av vårt arbete i att minska miljöpåverkan. Jag tror absolut att förordningen kommer att ha effekt, sen är bara frågan hur snart vi ser en effekt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om