Tillsammans med en kollega har han varit ute på ett antal strategiskt utvalda platser i centrala Eskilstuna för att kontrollera cyklisternas utrustning. Och det har blivit en hel del rapporterande. Bara i tisdags bötfälldes 13 personer. Polisen var även ute under onsdagen.
– Vi värnar om oskyddade trafikanter och i det här vädret, när det är mörkt och regnigt, så är man extra sårbar i trafiken. Många cyklister är duktiga och tänker sig för. Men det finns tyvärr en hel del som sköter sig mindre bra. De kastar sig av cykeln när de ser oss. De vet alltså mycket väl vilka regler som gäller men de chansar, säger Tomas Bonn.
Vad är det vanligaste bristen, vad är det cyklisterna slarvar mest med?
– Belysningen. Antingen fungerar det fram men inte bak, eller så är det tvärtom. Och långt ifrån alla lysen uppfyller inte kraven på att synas 300 meter. Dit hör den typ av belysning som man fäster via en snodd på styret och som sedan oftast bara lyser rakt ner i marken.
Får man böter om man använder ett sådant lyse?
– Vi hade några sådana exempel i går och de har i alla fall gjort ett försök att göra rätt. Vi sa till dem att de får leda cykeln och skaffa ett nytt lyse. Men framöver kommer vi att rapportera de fallen.
Hur är det med kravet på gula sidoreflexer, har de flesta sådana?
– Överlag ja, men då saknar de kanske i stället fungerande lysen.
En vanlig förklaring han får höra från påkomna cyklister är att lyset eller reflexen som saknas har stulits.
– Jag brukar svara att den utrustning som krävs kostar inte så mycket, det är en billig livförsäkring.
Kostsamt kan det däremot bli för den som slarvat. En rapporterad brist, till exempel att det inte finns något lyse bak, innebär 500 kronor i böter. Det maximala bötesbeloppet som skrivs ut oavsett antal brister är 1 000 kronor.
– Det handlar inte om att vi vill jävlas eller vara dumma. När jag har rapporterat en cyklist brukar jag avsluta med att säga: "jag är rädd om dig och att det är fler som är rädda om dig". Och det förstår folk. Ett liv kan släckas så snabbt.
Den intensifierade cykelövervakningen i Eskilstuna är inte ett led i någon speciell insats eller kampanjvecka från polisens sida.
– Vi kände att det får vara nog nu, att det är slutdaltat. Vi kommer att lägga ringar på vattnet och hålla i det här. Målet är att få folk att tänka till om varför det är så viktigt att man syns i trafiken. Det är bra om budskapet sprids att vi kommer fortsätta övervakningen och fortsätta skriva ut böter.