Att kora en svensk mästare bottnar i att försöka stimulera utvecklingen bland bussförare, och att ens komma med bland de sexton förare som får chansen att göra upp om titeln i finalen är förstås en ära bara det.
‒Det var 477 förare som gjorde testet till tävlingen i år, och att vi har sammanlagt fem från Transdev och att tre av dem kommer från Eskilstuna ska vi förstås vara nöjda med, säger Stefan Sjöberg, som tillsammans med Akram Saleh och Abdula Barzangi är de kvalificerade.
Ingen av de tre tror att man kan finslipa formen för tävlingarna. Men vet att den består av fyra moment, men vet också att det kan variera i uppgifterna på en av punkterna.
‒En del handlar om ecodriving och så har vi halkbanan och en manöverdel, säger Akram Saleh. Den fjärde delen som handlar om att klara ett katastrofläge kan variera ganska ordentligt från år till år.
Det kan handla om att det uppstår en brand inne i bussen, som då måste utrymmas, eller också kan det handla om ett sjukdomsfall, att någon passagerare plötsligt sjunker ihop medvetslös.
Till skillnad mot kvalificeringen är det bara praktiska övningar. Uttagningen var ett teoriprov med trettio frågor som skulle besvaras på femton minuter.
Något egentligt utrymme för misstag finns förstås inte i finalen.
‒Det ska vara ett mycket litet ett i så fall, säger Akram, som har en sjätteplats från 2014 som han gärna vill förbättra i år.
‒Men jag tror ändå inte att vi kan förbereda oss. Antingen har man det i ryggmärgen eller också inte.
Vad mycket handlar om i det vardagliga jobbet är körning och kundbemötande. Båda kan sätta även den mest tålmodiga på tuffa prov ibland.
‒Plötsligt måste man panikbromsa för att en fotgängare eller en cyklist får för sig att byta sida av vägen, säger Stefan Sjöberg. Eller också är det någon som inte hade en aning om att man inte får åka rullskridskor på en buss, eller äta mat eller glass.
Tålamod kan dock löna sig eftersom alla busschaufförer har en bonus att räkna med på lönen om de kör så mjukt och miljövänligt som möjligt.
Alla som kör buss övervakas av datorer som mäter exempelvis hur snabbt det går, hur många tvära inbromsningar som sker. Vilket kan verka orättvist:
‒Det beror inte enbart på busschaufförerna, det kan vara andra trafikanter som ställer till det för busschauffören och tvingar fram en häftig inbromsning, säger Stefan Sjöberg.
Det här är något som gångare och cyklister kanske ska tänka lite extra på. Om de rusar rakt över gatan framför en busschaufför så kan de bokstavligen kosta chaffisen flera hundra kronor i mindre bonus.