Många av de 176 medlemmarna i Eskilstunas lokalavdelning av Svenska turistföreningen (STF) kommer för att fira föreningens 40-årsjubileum i 700-årsfirande Torshälla.
På söndag 21 maj blir det fest på Holmens skola i Torshälla med både tipspromenad och en lekfull 5-kamp. Anna Heimersson från STF:s huvudkontor kommer på besök och har lovat berätta och visa inspirerande bilder från någon av alla hennes resor.
‒Hinner vi ska vi försöka genomföra en frågesport också, det visar sig vad tiden räcker till, säger Jan Persson, som är ordförande i lokalavdelningen i Eskilstuna.
Närmare 25 arrangemang per år brukar man hinna med och årets verksamhet utgör inget undantag.
I sommar hoppas man kunna genomföra en tiomilavandring längs med S:t Olavsleden, som går mellan Sundsvall och Trondheim under vecka 33.
Ett besök i Stendörrens naturreservat och ett på Tyresö slott står också på önskelistan liksom en vandring på Hälsans stig, en utflykt till Sörmlandsleden i höjd med Hälleforsnäs och en husesyn av kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad i Julita.
En återkommande programpunkt i år är bangolfdrabbningar i Vilsta.
‒Åh, men det är inte så allvarligt. Det är bara ett trevligt sätt att träffas och umgås lite, säger Jan Persson.
Han understryker att vandringar och bangolf ingalunda är hela bilden av utbudet i turistföreningen. På programmet finns också flera kulturbesök, som exempelvis Ebelingmuseet eller Sala silvergruva.
En av framtidens stora utmaningar är att försöka skapa kontakt med framtidens medlemmar. De som är beredda att axla ansvaret om tio, tjugo år.
‒Vi har en medelålder på lite drygt 50 och så ser det ut i nästan alla lokalavdelningar av Svenska turistföreningen.
Det finns ett lysande undantag i Sverige. Jan Persson pekar på att Borlänges turistförening har lyckats med uppdraget att föryngra medlemsleden.
‒Här verkar det som om man träffat rätt, här är medelåldern 26, vi får kanske titta på hur de lagt upp sin verksamhet.
Tidningen ställer frågan direkt till Borlänge.
Vad har ni gjort som andra kanske borde tänka på?
‒Vårt allmänna tips är knyt till er småbarnsfamiljerna, säger ordföranden och småbarnsföräldern Magdalena Lindblom i nämnda Borlänge. Utforma aktiviteter efter de yngsta.
Bland de aktiviteter som man iscensätter i Dalarna är en tomtevandring i december och i samarbete med Borlänge kommun har man nyligen invigt ett naturreservat med en tillhörande sagostig.
‒Vi får anpassa oss förstås efter de minsta och välja bort promenader på flera mil och i stället försöka göra en utflykt på 500-600 meter intressant i stället. Det går alldeles utmärkt.