‒Välkomna till platsen där Eskilstunas vagga stod, inleder guiden Kristina Linzander från turistbyrån. Runt henne vid Eskilsmonumentet på Klostergatan står knappt 20 personer i solgasset.
‒Vi står på en liten höjd och nedanför har vi ån, den verkliga pulsådern för vår stads uppkomst och utveckling, fortsätter Kristina.
Missionären Eskil får sitt rättmätiga utrymme i vandringen som tar avstamp kring år 1000. Men redan vid det andra stoppet, på Slottsskolans skolgård, har vi hoppat några hundra år i tiden. Där avverkas Johanniterklostret som byggdes på den plats där Eskil byggde sin första kyrka på 1100-talet och där sedermera Gustav Vasa beordrade bygget av residensslottet Eskilstunahus.
Kristina visar en teckning av slottet, avbildat i Suecia antiqua, och placerar det pedagogsikt i dagens stadsmiljö.
‒Här ser man slottet och hela den eleganta trädgården, möjligen något påbättrad. Men titta här! utropar hon. Ser ni vad det är som syns som små toppar i bakgrunden? Det är Rademachersmedjorna, och det lite större huset är Rademachers eget.
Kristina Linzander tror sig ha guidat ett 50-tal stadsvandringar i Eskilstuna sedan starten 2009.
‒Det är flera stadsvandringar varje sommar och olika grupper under resten av året. Och varje gång måste jag förbereda mig. Jag tycker om historia och det är förstås positivt när man känner gensvar från gruppen, säger Kristina.
Köpmangatan, Gamla staden, dess historiska betydelse och de välbevarade miljöerna brukar tillhöra vandringarnas höjdpunkter.
‒Många blir överraskade och tycker att det är roligt att komma in där vid Stadskällaren, gränderna och innegårdarna. Slottet brukar också tilldra sig intresse, säger hon.
Eskilstunaborna är i majoritet men en hel del turister brukar också delta.
‒Det är heller inte ovanligt att folk som flyttat från Eskilstuna och återvänt eller hälsar på följer med på vandringarna.
Innehållet och själva rutten kan varieras i det oändliga. Enligt Kristina Linzander finns det dock några punkter som kan förklara varför intresset i sig inte tycks svalna.
‒Det berikar livet att veta vad som gått före en. Och det blir roligare att bo på ett ställe om man vet vad som funnits där förut. Alla människor som levat här, alla verksamheter och inte minst johanniterna som fanns här i 350 år. Men det går inte att berätta om allt på 90 minuter.