Mässan som kallas Ung entreprenör brukar bilda slutpunkten på en tre veckor lång och intensiv period av specialstudier på Gökstensskolan. Så har det sett ut på skolan de senaste sju-åtta åren.
Under torsdagen bjöd 150 elever på ett arbete där de i ord, bild och exempel presenterade "sina" företag. Det gör man för sina klasskamrater, för sina lärare, eller för sina företag som bestämt sig för att ta sig an praktikanter eller studiebesökare.
Det här sker i en muntlig redovisning som brukar kunna sätta nerver i gungning.
Det ganska bra ändå för de allra flesta på torsdagen, någon missade de där lapparna med text, men kom ihåg ganska väl ändå vad de skulle säga. Tidigare år har anspänningen ibland blivit så svår att en och annan elev faktiskt tagit emot mikrofonen på scenen, försiktigt lagt den i från sig och utan ett ord bara lämnat scenen.
‒Ju bättre förberedd man är desto bättre går den sceniska framställningen, säger Sara Hägglund, biträdande rektor på Gökstensskolan, som menar att det är en dröm att se hur många elever som växer med uppgifterna.
Nu jobbar en jury med att kritiskt granska alla elevers arbete och de bjuder mot arbetsdagens slut på ett par omdömen. Vad uppfattade man som väldigt positivt med just den muntliga redovisningen, eller vad var lite extra tilltalande i upplägget hos just den där montern.
En av årets jurymedlemmar var Charlie Gyllhamn, som fortfarande själv har färskt i minnet hur det var de här entreprenörsveckorna. Han gick själv på Göksten för några år sedan och tror att skolan har en del att göra med hans egna framgångar att göra som just Ung företagare.
Charlie lyfter gärna fram EQ Packs monter, som skapade en tävling av att smälla bubbelplast så högt man någonsin kan inne i en ljudisolerad kub och sedan mäta med en decibelmätare vem som kunde åstadkomma den skarpaste smällen på utsidan.
Julia Ollén och Linnéa Törnblom var också stolta åt att de byggt en lådbil för Byggsmarts räkning, som folk fick lägga ett bud på.
‒Just nu har vi faktiskt ett bud på ettusenfemhundra kronor, sa Julia med stolt röst. Pengarna går till cancerforskningen.
Wilma Nordström var också lite extra stolt att kunna presentera Kunskapscompaniet.
‒Jag söker kanske inte just den skolan själv, men de har varit fantastiskt hjälpsamma under hela projektets gång, säger hon.