Advent är latin och betyder ankomst. Ordet syftar så klart på Jesu födelse vid jul. Första advent är också den första söndagen på kyrkoåret – ett slags nyår inom kyrkan alltså.
Ordet advent började användas på 1000-talet som benämning på julfastan, en 40 dagar lång fasta inför jul. Men samtidigt som ordet infördes ändrades fasteperioden till fyra veckor, det vill säga omkring 28 dagar (beroende på vilken veckodag som den juldagen infaller på).
Visste du förresten att traditionen med fyra levande ljus i en adventsljusstake bara är cirka 90 år gammal? Det var inte förrän på 1920-talet som adventsljusstaken började bli vanlig i Sverige.
Den elektriska ljusstaken är nästan lika gammal. Svensken Oskar Andersson tillverkade år 1934 den första i världen och 1939 lanserades den första fabrikstillverkade modellen.
Att hänga upp en adventsstjärna eller julstjärna (inte blomman) är från början en Tysk tradition som fick sitt genombrott i Sverige på 1940-talet. Erling Persson lanserade då den sjuuddiga gulröda stjärnan som fortfarande syns i många fönster. Adventsstjärnan är kanske mer än adventsljusstaken knuten till det kristna julbudskapet eftersom den symboliserar Betelhemsstjärnan.