Våga testa bubbel till maten

Vi dricker mer champagne och mousserande vin nu än någonsin förut. Fortfarande envisas många med att bara dricka det som drink, men bubblor kan funka fint till maten också.

Övrigt2014-10-02 20:00

För många är bubbel något man endast dricker vid nyår. Andra njuter det året runt men nästan då uteslutande som drink före maten. Synd. Mousserande viner kan med fördel drickas till mat. Tror ni mig inte? Fråga en Champagnebo så ska ni se - där dricker de sin inhemska dryck till allt, både före, under och efter middagen.

Det gäller inte riktigt alla bubbliga viner – men de flesta har en utpräglad pigg syra som gör sig bra ihop med mat. En champagne går utmärkt till sältan i skaldjur. En prosecco med lite sötmogna toner är ljuvlig till lite heta italienska charkuterier. En cava slinker lätt ned till lite salta tapas.

Här har ni några av mina bubbelfavoriter i blandad prisklass.

Jens Dolk/TT

Det här står betygen för:

1 = underkänt, 2 = okej, 3 = gott, 4 = mycket gott, 5 = toppklass

----------------------------------

Minitipset: Gott utan bubblor

För er som inte gillar mousserande - jo det finns sådana, min fru bland andra - så kommer här ett annat gott vin: Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen 2012 (4622) Wachau, Österrike, 119 kronor

Druvigt sval men solmogen doft med lätt kryddig ton. Rejäl limesyrlighet och bra smaklängd. Ett bra matvin. Smaragd är den högsta kvalitetsklassen på vinerna från Wachau en bit nordväst om Wien. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om