1956 var året då IBM uppfann hårddisken, Sovjetstyrkor slog ner Ungernrevolten och den första diskmaskinen för hushållsbruk presenterades. Det är också året då lindarna på Stora torget i Strängnäs senast beskärdes, eller hamlades som det heter på trädvårdsspråk.
‒Det kanske är mer rättvist att säga att de kapades från toppen, säger Rose-Marie Byström som är glad att vårdåtgärderna av stadens träd äntligen kommit i gång.
I år avsätter kommunen 200 000 kronor till olika beskärningsåtgärder och det ska, förutom till nämnda lindar, även räcka till en del oförutsedda händelser.
‒Lindarna i centrala Strängnäs är uppskattningsvis 150 år gamla och jag tror inte folk vet hur värdefulla dessa gamla träd är. De har både luftrenande effekter och så hjälper de till att producera syre, säger Rose-Marie Byström.
Hon tror att folk generellt är lite rädda för träd, att de ska få en gren i huvudet eller att stuprännan ska sättas igen av löv.
‒När man väl har börjat beskära trädet så måste det sedan ske med en viss regelbundenhet, helst var tredje eller vart fjärde år, säger hon.
Strängnäskillen Jesper Hedvall samlar upp grenar i prydliga högar medan kollegorna David Ångman och Nils Holmén dinglar åtta meter upp i luften med var sin en motorsåg surrandes. De arbetar för Svensk arboristtjänst, företaget som fått uppdraget att beskära lindarna i centrum. När tidningen träffar dem är de nästan klara med hamlingen av nio gamla träd framför det gamla rådhuset på Stora torget.
‒Om det här arbetet görs i rätt intervall kan träden återhämta sig och se riktigt bra ut om några år. Många Strängnäsbor kommer fram och uttrycker sin tacksamhet för vårt arbete och det är trevligt. De flesta tycker det är bra att det blir ljusare när vi tar ner de stora grenverken, säger Jesper Hedwall.
När träden släpps iväg för långt och redan från början är i dåligt skick ökar risken att de bryts av vid hård blåst.
‒För att minimera nedfallande grenar på människor och fordon har vi beskurit en mängd träd längs med Storgatan på sjuka och döda grenar, säger Jesper Hedwall.
Känns det inte riskabelt att hänga där uppe och såga grenar?
‒Det kan verka mer utmanande än det är och även om det ser ut som vi står på en gren så är vi alltid dubbelsäkrade när vi sågar. Svenska träd blir inte så jättehöga, men när du befinner dig 25 meter upp i luften så är du alltid extra noggrann innan arbetet ska börja. När du väl är i gång så blir det bara fokus på uppdraget.
Vilken är tjusningen med att arbeta som arborist?
‒Det är ett skönt utomhusjobb som kan ge lite kickar emellanåt och så är utsikten fantastisk.