Det måste inte göra ont när knoppar brister. Det kan lika gärna vara ett enastående tillfälle att bjuda in nära och kära, vänner och bekanta, familj och grannar på middag. En chans att fira att de mörka dagarna ligger bakom oss. En nystart grundad på kärlek och omtanke.
Att äta tillsammans är något av det finaste man kan göra. Att visa att du bryr dig om människor i din närhet genom att laga mat åt dem är en fredshandling utan baktankar. Ingen blir ledsen av att bli bjuden på middag.
Och som för att heja på oss börjar naturen i sin tur äntligen bjussa på sitt allra finaste skafferi. Snart prunkar primörerna, dessa grönsakslandets primadonnor. Snart vankas vårlamm och vårkycklingar. Och innan vi hinner blinka säljs den första färskpotatisen till ockerpris och strax därefter är det jordgubbarnas tid.
Vårens skafferi fungerar som en själslig fönsterputsning som gör oss redo att ta oss an kastrullerna med nya krafter. För nog är det som om man går på tomgång de där sista vintermånaderna. Mentalt, fysiskt, ekonomiskt och inspirationsmässigt. Inte minst i köket.
Man är trött på grytor, trött på biffar, trött på pastakok och trött på hämtmat. Allt känns uttjatat, stentrist och vitaminfattigt.
För inspiration är faktiskt den absolut viktigaste kryddan. Den behöver några solglimtar och lite extra grönt för att vakna till liv. Och först nu kan man äntligen börja drömma om närodlade små potatisknölar från grannens åker, mjälla blomkålshuvud stora som småbarnsnävar och jordiga rädisor direkt från trädgårdslandet.
Så låt dig inspireras till att bjuda på vårmiddag. Frossa i primörer med milda, finstämda smaker och gläds åt det som komma skall.
Det blir en sommar i år också. Det står i min kalender.