— Problemet är att det inte finns någon skaderegistrering inom elitgymnastiken på samma sätt som inom handboll och fotboll. Vanligaste skadorna enligt de register som finns ska vara korsbandsskador. Men är man ute på fältet ser man att överbelastningsskador är vanligast. Hos tjejer sitter det oftast i fötter, knän och rygg. Hos manliga gymnaster är det mer vanligt med axelskador. Det beror på att tjejer och killar tävlar på olika sätt. Kvinnor tävlar i fyra grenar och män i sex där bland annat ringar ingår. Ringar sliter mycket på axlarna.
Går det att förebygga överbelastningsskador?
— Till en viss del. Man förebygger genom att försöka att skapa en bra fysisk grund att stå på. Gymnastik går ut på många repetitioner av samma rörelse och det är också det som skapar skadorna. Det är en tuff sport eftersom man behöver träna mycket på de moment man tävlar i.
Du och en sjukgymnast från Bosön besöker tjejerna i elitsatsande Rio-gruppen ofta?
— Ja, vi ska försöka upptäcka skadorna i tid och förebygga skador. Jag träffar tjejerna en dag i veckan. Vi sjukgymnaster har också ett tätt samarbete med tränarna.
Emma Wennersten är involverad i EGF:s föreläsningsserie under hösten för föräldrar till barn i EGF. Den heter "Världens bästa idrottsförälder". Tidigare jobbade hon för Guif.