Det var i november som en anmälan gjordes om en misstänkt övergiven katt i en lägenhet i Eskilstuna. Enligt anmälan var det oklart hur länge katten lämnats ensam och var matte befann sig.
Länsstyrelsen försökte kontakta djurhållaren men utan resultat. Dagen efter gick man tillsammans med polis in i lägenheten. Det luktade instängt med en tydlig doft av kattkiss. Kläder och prylar var spridda över hela lägenheten och det fanns mängder med bananflugor. På golvet i duschrummet låg torkad lös avföring. I köket fanns en skål med vatten och en med torrfoder. Katten hittades gömd under sängen, en långhårig katt med smutsig, tufsig päls. Den omhändertogs med stöd av djurskyddslagen.
Vid veterinärundersökningen konstaterades av katten hade kroniska problem med öron och munhåla. Den hade avföring i pälsen och problemen bedömdes ha pågått under minst ett halvår. Enligt veterinärprotokollet var det osäkert om katten någonsin kunde bli kvitt problemen även efter en lång och dyrbar behandling.
Via kattens chipnummer framkom att den var registrerad på en annan person än lägenhetsinnehavaren. Den ursprungliga ägaren kontaktades och berättade att katten var utlånad på prov. Hon hade inte fått någon återkoppling om att allt inte stod rätt till och meddelade samtidigt att hon inte hade några möjligheter att bekosta en dyrbar behandling.
Djurägaren ansåg därför att det bästa vore om katten fick somna in. Länsstyrelsen beslutade då att katten skulle avlivas, vilket nyligen skedde.
I beslutet skriver länsstyrelsen att djurhållaren vid upprepade tillfällen utsatt djur för onödigt lidande. Vid fyra tillfällen under de senaste tre åren har hon anmälts för att ha magra djur hemma, att det fattats foder och att djuren lämnats ensamma under långa perioder utan rastning. Så sent som i somras omhändertogs både hundar och katter hos henne.
Hon kan därför bli föremål för länsstyrelsens prövning om förbud att hålla djur.
– Det är möjligt att det blir så, vi har inte hunnit dit än. Men om en djurägare eller djurhållare vid upprepade tillfällen misskött eller vanvårdat djur får de en underrättelse om att de kan få ett djurförbud, säger länsveterinär Ann Jaconelli.
Hennes uppfattning är att allmänheten blivit mer uppmärksam på djurhållningsfrågor.
– Vi får in en hel del anmälningar som vi kontrollerar på olika sätt. Men det räcker inte med att någon bara hört talas om att ett djur far illa. Vi vill gärna att man ska ha sett det med egna ögon, säger hon.