Värmeanläggningen på Mellösagården förser Kyrkskolan samt ett par hushåll med värme. Men den är gammal och behöver underhållas då och då. Ibland slutar pannan fungera plötsligt och det blir iskallt i lägenheterna. Det menar Tero Nykulla, som bor i en lägenhet som är kopplad till anläggningen.
– Vi märker ju inget förrän det blir iskallt. Då går jag ner i källaren och tittar hur många grader det är.
Problemen med värmeanläggningen är inte nya utan har drabbat boende och elever även under tidigare år. 2014 berättade tidningen att undervisningen på Kyrkskolan tillfälligt fick avbrytas på grund av att det blev för kallt.
– I åtta vintrar har det varit så här, men förr fick man hjälp direkt när det inte funkade, nu är det inte så, säger Tero Nykulla.
Uppstår problemen på vardagar under skoltid, kommer hjälpen snabbt, enligt Tero Nykulla. Men när anläggningen krånglar på kvällar och helger, har det hänt att han har fått vänta till nästkommande vardag.
– Varje vinter får jag springa ner till källaren för att titta vad som är fel. I år får man heller ingen hjälp, journumret går till räddningstjänsten, som ibland inte svarar och det förstår man ju. De har väl annat att göra.
Själv har Tero Nykulla en öppen spis som han kan värma upp sin lägenhet med. Han har också köpt in elelement på grund av de upprepade problemen. Men det är inte alla som har möjlighet att värma upp sin lägenhet.
– Jag fixar ved när helgen närmar sig ifall att, man vill ju inte frysa ihjäl. Men det är inte alla som kan elda med ved. I lägenheterna på andra sidan skolan bor det ju äldre människor, hur ska de göra?
På Kyrkskolan har man också inskaffat elelement för att hålla värmen.
– Det är ju under utredning om skolan ska renoveras eller inte, så vi väntar på det politiska beslutet. Vi har fått dit andra värmekällor och lektionerna anpassas till hur det är med exempelvis rörelser. Jag känner inte till att det har varit något nytt med värmen i år, säger Helene Ahlqvist Blomberg, biträdande rektor på skolan.
Claes Åsbrink är vd för Flens Kommunfastigheter AB. Enligt honom ska man få samma hjälp på jourtid, som på vardagar.
– Vi har en jour som ska rycka ut enligt våra rutiner, där är det ingen skillnad på vardag eller helg. Om vi har haft hyresgäster som känner att de inte har fått hjälp, så får vi kolla upp det.
Det har uppstått problem med värmeanläggningen i flera år. Hur ser ni på dess hållbarhet långsiktigt, utifrån hyresgästernas och skolans perspektiv?
– Vi har bytt pumpar och gjort åtgärder, men hur det blir i framtiden har vi inte diskuterat än. Vi avvaktar det politiska beslutet.