Skånska Vellinge har velat förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser. Motivet har varit att en del invånare upplever obehag när de går till affärer där det sitter tiggare. Kommunen har också pekat på de störningar som uppstår med urinering och nedskräpning.
Tidigare instanser har underkänt argumenten och pekat på att kommunen inte har lyckats visa att tiggeriet stör den allmänna ordningen. Men införa tillståndsplikt för passiv pengainsamling. Beslutet, som klubbades i kommunfullmäktige i juni, ligger för prövning vid Förvaltningsrätten i Linköping. Ett avgörande väntas vid årsskiftet.
– Anledningen till att vi förde fram vårt förslag var att Vellinge fick stryk i två instanser och att det inte såg ut att finnas någon framkomlig väg där, säger Jimmy Jansson, som tycker att domen i Vellingemålet var oväntad.
– Det ska bli intressant att se vad rättssystemet säger om vårt system med tillståndsplikt för passiv pengainsamling. Rent juridiskt är det lite av ett hårklyveri, om det handlar om förbud eller inte. Men om Vellinges modell tillåts borde vårt förslag också vara funktionsdugligt.
Exakt vad Vellingedomen får för konsekvenser för Eskilstunas del ska nu analyseras.
– Är förbudet av lokal karaktär eller är det generellt? Det är sådant vi får titta på.
Jimmy Jansson menar att grundproblematiken handlar om hur det offentliga rummet får användas.
– Det handlar inte om att trycka till människor, eller att de inte ska få be om hjälp. Men på vissa platser ska man inte få göra det som platsen inte är tänkt och avsedd för. I Vellinge har man ju egentligen inte haft några direkta problem med tiggeri, där handlar det mer om politik. I Eskilstuna däremot har vi verkligen problem med detta. Vi har ett antal personer som bor under erbarmliga förhållanden.
Vad händer om Eskilstunamodellen underkänns av de rättsliga instanserna?
– I första hand kör vi på vår linje och kommer att överklaga så långt det går. Om vi får nej så får vi titta på Vellinges modell. Vår grundinställning är att det finns vissa platser där det inte är lämpligt att tigga. Och det bästa vore om kommunerna får en bred verktygslåda för att lösa problemen.