‒Vi smyger igång med fredagsluncher och planerar åtta tillfällen under våren. Inledningsvis är det bara förbokningar som gäller, då har vi lite bättre koll på hur många vi har att ta hand om, säger Jimmy Forzelius som är yrkeslärare och projektledare på restaurangskolan Culinary craft.
Åtta elever i årskurs två kommer att jobba med matsalen och till en början ska de kunna ta emot 25 lunchgäster.
Kommer ni knycka lunchgäster från redan etablerade restauranger?
‒Restaurangskolan bedrivs så klart i utbildningssyfte och lunchsatsningen är ett sätt att få till en så verklighetstrogen arbetsmiljö som möjligt. Vi ska inte konkurrera med den privata sektorn. En tvårätterslunch kommer att kosta 95 kronor och vi har inget ekonomiskt mål med verksamheten, men vi ska inte rea ut maten vi lagar, säger Jimmy Forzelius.
Inför fredagens premiär fick eleverna på onsdagen besök av tidigare Strängnäsbon och stjärnkrögaren Fredrik Eriksson. Han sitter i Culinary crafts styrelse och driver krogarna Långbro värdshus och restaurang Asplund i Stockholm. Med många års erfarenhet från den bransch som eleverna i framtiden ska söka sig till delade han med sig av goda råd och värderingar som gäller i hans matsalar.
‒I dag är jag här för att berätta om de krogkoder som vi använder, inte för att lära ungdomarna att steka fisk.
‒Kom i tid, var fräsch och ha alltid ett leende på läpparna, var några av de uppmaningar Fredrik Eriksson gav restaurangeleverna.
Han poängterade vikten av att vara engagerad, och att ge ett gott intryck på gästerna.
‒Ni är ambassadörer för er arbetsplats och det gäller att vara lika bra varje dag. Det går inte att säga till en gäst att "ja, alltså du skulle ha varit här och ätit i går då hade vi en jättebra rödspätta". Ert jobb är att alltid försöka locka tillbaka och hitta nya gäster med ert koncept.
Fredrik Eriksson tycker att skolans satsning på fredagsluncher för allmänheten är lysande och han tror att det är ett initiativ som ska göra eleverna ännu bättre förberedda på yrkeslivet.
‒Det är fantastiskt både för eleverna och för Strängnäsborna, säger han.
Simon Filander och Tim Wahlström går andra året på Culinary craft och är några av de elever som ska jobba i matsalen i morgon. De gillade Fredrik Erikssons föredrag om hur de ska bemöta gäster och agera i en matsal. Nyligen kom de tillbaka efter en fyra veckor lång praktik i olika restaurangkök och de känner sig laddade att servera riktiga gäster.
‒Tempot är mycket högre på en riktig restaurang och det måste vi anpassa oss till. Sen är det allt annat runt omkring som ska funka. Vi ska lära oss nya kassasystem, att bonga in beställningar och att få till en bra kundkontakt, säger Tim Wahlström.
Har ni övat något förutom restaurangpraktiken?
‒Ja, vi har kört några testluncher och serverat julbord. Jag hoppas att alla som kommer hit förstår att det är en restaurangskola, men vi ska hur som helst försöka hålla en hög nivå, säger Simon Filander.