Projektet, som går under namnet Ungdomschatt, befinner sig i sin linda och namnet till trots handlar det inte om någon onlineverksamhet, istället sker dialogen direkt, öga mot öga.
‒Vi vill komma med något som är viktigt och bra för Flen. Alla ungdomar oavsett bakgrund är välkomna att prata om problem som berör oss i vår vardag, oavsett om det är lokalt, nationellt eller internationellt. Tanken är att hitta lösningar så vi kan bli hörda och sedda, säger Tareq Al-far som initierade projektet tillsammans med Abdulla Salman och Abdiselam Mohamud Aden.
I torsdags hölls det andra mötet och första workshopen.
‒Denna handlar om integration och utbildning, konkreta lösningar skrivs ner och till nästa workshop går vi igenom dem med politiker så det blir en debatt mellan politikerna och ungdomarna i Flen. Alla deltagare delas upp i grupper och ska bestämma en fråga tillsammans och det kräver att de samarbetar. De ska debattera och argumentera och det blir personlig utveckling att lära sig de här momenten, säger Tareq Al-far.
Workshopen sponsras av Centerpartiet i form av lokalen och fika men Tareq Al-far vill inte kalla projektet politiskt.
‒Det är mer en utbildning om politiken i Sverige och det är upp till dem om de vill vara engagerade eller inte. Sen om de vill gå igenom partier och ideologier kan vi självklart göra det. Men det här är bara ett första steg för ungdomar att komma in och ta reda på hur systemet fungerar.
Någon utpekad målgrupp finns inte heller.
‒Vi riktar oss främst till ungdomar, men vi behöver alla som har kreativa tankar och som vill påverka i samhällsutvecklingen i Flen och är verkligt engagerade och har frågor att diskutera, säger A-lfar.
Finns det en risk att de goda idéerna stannar vid just idéer?
‒Det jag märkt som elevkårsordförande på gymnasiet när jag kallat till möten med folk från kommunfullmäktige är att när vi försökt få en ändring i skolan och vi bara varit fyra fem personer där säger de absolut men det händer inget. Vad vi vill göra här är att få igång så många ungdomar som helst för om vi är till exempel 40 50 personer kan de inte ignorera detta utan att se problem som verkligen måste lösas, säger Abdulla Salman.