Grannarna i sex hus utanför Sundbyholm delar anslutningspunkt för vatten och avlopp. Först elva år efter den tagits i drift krävde Eskilstuna Energi och miljö betalt. Men grannarna i samfällighetsföreningen vägrade – och nu har de fått rätt.
— Det är oerhört sällsynt att sådant här förekommer. Jag har bara två gånger i yrket träffat på att något preskriberats, säger Jörgen Westerlund som är planeringschef för vatten och avlopp på EEM.
Området där de sex husen ligger började bebyggas 1999–2000 och ligger utanför det kommunala verksamhetsområdet för VA. Därför erbjöd kommunen en anslutningspunkt som de sex fastigheterna kunde dela på. I genomförandeplanen för bebyggelsen skrev kommunen in en uppmaning till Eskilstuna Energi och miljö om att skriva ett avtal med fastighetsägarna.
Två fastigheter anslöts och skrev avtal direkt. Men för de resterande fyra husen skrevs inget avtal. Elva år senare hörde EEM av sig till grannarna. De krävde betalt för anslutningsavgiften, en summa på 21 500 kronor per hushåll, och att de fyra husen skulle skriva på ett kontrakt om att de var anslutna.
Men samfällighetsföreningen bestred betalningen, och styrkte sitt bestridande med preskriptionslagen. De hänvisade också till en dom från Högsta Domstolen, med ett liknande fall i Göteborg.
Efter flera turer och kontakter mellan EEM och samfällighetsföreningen uppmanade grannarna EEM att ta frågan till tingsrätten. Men efter två års tvistande med samfällighetsföreningen viker sig alltså Eskilstuna Energi och mijlö.
— Ärendet har varit uppe i vår styrelse och där kom man fram till att inte gå vidare, utan att ge de här fastighetsägarna rätt. Vi tittade i arkiven och konstaterade att avtal skulle ha tecknats senast 2003. Vi har pratat med en branschjurist som gör samma tolkning. Man skulle ha löst allting då, säger Jörgen Westerlund.
Exakt varför avtalet blivit liggande i elva år kan inte Jörgen Westerlund svara på.
— Jag tror det är en brist i en rutin. Jag har bara jobbat här fyra år och kan bara konstatera att då var då och att det skulle ha gjorts.
Vad händer nu?
— Nu kommer de har fastigheterna förmodligen tas in i vårt område som normala kunder.