Volvo-skrot blev till konst

Vad sägs om att låta en kasserad kamaxel sprida ljus i hemmet?

Drag Skrotkonst på Munktellmuseet MB.jpg

Drag Skrotkonst på Munktellmuseet MB.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2014-09-09 07:15

Eller använda rotorsatsen från en avlagd hydraulpump som kryddlåda och piffa upp vardagsrummet med en sjöhäst tillverkad av friktionslameller från en gammal broms?

Just nu ställer ett antal kinesiska konstnärer ut 32 verk på Munktellmuseet i Eskilstuna och materialet är genomgående - skrot. Och inte vilket skrot som helst, utan metalldelar från gamla hjullastare och grävmaskiner, fordon som fordom stoltserat med Volvos emblem på frontplåten och då ingått i företagets entreprenörmaskinsflotta.

Bakgrund: Volvo CE drog igång en design- och konstkampanj tillsammans med det kinesiska miljöorganet Resource Recycling Association. Kampanjen utformades som en tävling, kallad Trash to Treasure, och mer än 700 förslag strömmade in till de olika tävlingskategorierna installationer, heminredning, accessoarer och affischer. Därefter genomfördes en omröstning på webben för att få fram de vinnande bidrag som nu samlats till en utställning.

– Mer än 1,6 miljoner röster registrerades, berättar Leif Anväg på Munktellmuseet som tillsammans med en kollega haft den ganska delikata uppgiften att översätta utställningstexterna till svenska.

– Vi fick dem visserligen på engelska, men ibland kan det ändå vara klurigt att hitta rätt ord på svenska när texterna först skrivits på kinesiska och så översatts till engelska.

Nåväl, de kommande två veckorna finns möjlighet att ta del av de kinesiska konstnärernas innovativa återbruk av metallskroten. Det bidrag som fick allra flest röster är en hylla som skapats av Zitian Si som studerar på Central Academy of Fine Arts, Kinas mest prestigefyllda konstinstitut. Hennes hylla är baserad på utrangerade expansionskärl och ger henne en biljett till Sverige. Förstapris i återvinningstävlingen är nämligen en månads praktik hos Volvo CE:s designavdelning i Göteborg. I utställningsbroschyren säger 25-åriga Xitian Si:

"Jag har arbetat ensam under hela studietiden och ser fram emot att få samarbeta med andra, mer erfarna formgivare och åstadkomma något tillsammans."

Efter Munktellmuseet reser utställningen vidare till Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om