Några dagar efter hotellbranden den 25 februari 2009 initierade Eskilstuna-Kuriren en manifestation under parollen ”Vi har fått nog”. Den omfamnades av tusentals Eskilstunabor och uppropet blev ett kraftfullt ställningstagande mot våld och kriminalitet.
Målet var ett samhälle där de kriminellas utrymme skulle krympa. Men hur gick det med den saken? Har Eskilstuna blivit en tryggare stad tio år efter branden? Den frågan var temat för ett panelsamtal som hölls på Elite Stadshotell under måndagen.
Initiativet till samtalet kom från Irja Hökås som var vd på Quality Hotell Statt vid tidpunkten för branden.
– Dagarna efter branden väcktes en kamplust. Vi kände att vi måste vända brottsligheten ryggen. Men jag är inte särskilt säker på att det blivit bättre och att vi blivit tryggare sedan dess. Nu rycker vi på axlarna när någon skjutits och den utvecklingen måste brytas, sade hon.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) medgav att även han hade hoppats att det engagemang som väcktes med manifestationen skulle hålla i sig längre än vad det gjorde.
– Tack vare Irja får vi nu en chans till. Det här kan vara början på något stort, sade han och poängterade samtidigt att brottsligheten är en komplex samhällsfråga att knäcka, där mycket hänger på att de vuxna i samhället tar ett större individuellt ansvar genom att visa civilkurage.
– Nyckeln är att bygga på det positiva. 99 procent av de som bor i de utsatta områdena vill inte ha någon knarkförsäljning i sitt bostadsområde. Som ett resultat av vårt förbättrade samarbete med polisen kommer vi inom kort att se väldigt många fler övervakningskameror i Eskilstuna. De krafter som ligger bakom brottsligheten får inte diktera villkoren för oss andra.
Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland, redogjorde för hur brottsutvecklingen sett ut de senaste tio åren. Då stod bland annat värdetransportrån och den mc-relaterade brottsligheten i polisens fokus.
– Ett samhälle som förändras leder till att brottsligheten byter arena. Vi har nu en stigande kurva av internetrelaterade bedrägerier. Samtidigt ser vi hur unga vilsekomna män i 20-årsåldern med ett stort våldskapital utgör rekryteringsgrund till den organiserade brottsligheten, konstaterade han.
En av de utmaningar polisen har för att få bukt med detta består i att få allmänhetens hjälp i större utsträckning än i dag.
– Det räcker inte med att ta avstånd i sociala medier. Där är det överlag för mycket tyckande och det riskerar snarast att spä på den allmänna otryggheten. De som har kunskap och information om brott – hör av er till polisen. Vi behöver bryta den tystnadskultur som finns och vi behöver goda förebilder i våra bostadsområden.
Med i panelsamtalet var också Göran Pettersson, ordförande i Eskilstunas hotell- och restaurangförening samt Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.
– För många Eskilstunabor blev Stattbranden en påminnelse om att våldet finns mitt bland oss. Den visade också hur långt den organiserade brottsligheten är beredd att gå. Efter branden fick vi på Eskilstuna-Kuriren se en successiv upptrappning av hot mot tidningens journalister i samband med de granskningar vi gjorde. Problemen i dag är att de som står bakom de hot som förs fram i den digitala miljön är svårare att lagföra och där behöver vi se en förändring, säger Eva Burman.