Att baka in brännande aktuella ämnen som kvinnosyn, främlingshat, rättsväsendet och journalistik i lättlästa och underhållande spänningsromaner är Katarina Wennstams specialitet. Nu är hon tillbaka med ännu en deckare där kriminalpoliserna Charlotta Lugn och Mats Hjörne löser ett mord och i samverkan med advokaten Shirin Nouri som kommer in i utredningen som målsägarbiträde.
Handlingen i "Gänget" kretsar kring en grupp medelålders män som har varit kompisar ända sedan de växte upp i Nacka på 1990-talet. Flera av dem träffas fortfarande regelbundet för att spela innebandy. När en av dem försvinner och senare hittas mördad, kommer deras förflutna ikapp dem.
För Shirin Nouri blir jobbet som målsägarbiträde åt änkan efter den mördade extra påfrestande eftersom de båda var barndomsvänner. Och hon kände även flera av männen i "Gänget".
Men Shirin Nouri får också egna problem när en reporter på en hatsajt insinuerar att hon skulle ha saltat sina arvoden till tingsrätten och ingå i någon sorts elitistisk konspiration tillsammans med andra svenskar med iranska rötter.
Visst är själva mordhistorien och upplösningen spännande, med kamp mot klockan och andra cliffhangers. Men det mest intressanta med "Gänget" är det osentimentala sätt varmed Katarina Wennstam speglar livet hos en yngre medelålders medelklass i Stockholm och de värderingar, drömmar och vardagliga bekymmer som präglar dess tillvaro.
Folk sliter med dagishämtningar, bostadskarriärer, huvudlöss och trafikstockningar, funderar över genusfrågor, hur man bäst grillar kött eller beskär äppelträd och skammen och skulden över de där sakerna man gjorde i tonåren som borde ha förblivit ogjorda. För i slutändan kokar historien i "Gänget" ner till en avgörande händelse för 20 år sedan där grupptryck, kvinnosyn och sexualitet kom att påverka en stor grupp människors liv för all framtid. Det kan låta förutsägbart, men upplösningen är inte den självklara.
Vill man bli rättmätigt indignerad (det vill man ibland), reta upp sig över rasism, oseriös journalistik, sexuellt våld och så kallad "slut shaming" av kvinnor, då ska man läsa "Gänget". Och har man aldrig funderat över dessa frågor bör man läsa den i alla fall.