Under onsdagen började Hamnarbetarförbundets medlemmar att strejka i 15 svenska hamnar i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Men Oxelösunds hamn berörs inte i nuläget.

– Vi har inte fått varsel om någon strejk och det är heller ingen lockoutåtgärd från vår sida. Vi har få anställda medlemmar från Hamnarbetarförbundet, de flesta som arbetar hos oss är anslutna till Transportarbetarförbundet, säger Oxelösunds hamns vd Douglas Heilborn.

Kommer det här att påverka er indirekt?

Artikelbild

Douglas Heilborn, vd för Oxelösunds hamn.

– Vi har inte sett att det gjort det i nuläget. Blir det en långvarig konflikt, så kan det bli effekter längre fram. När det var en längre konflikt i Göteborg tidigare så märkte vi att volymer styrdes om hit, säger Heilborn.

Då kan det komma att beröra Oxelösund också

Konflikten grundar sig i att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal för sina medlemmar i stället för ett hängavtal till Transportarbetarförbundets avtal. Det hela började i Göteborg för flera år sedan och har nu spritt sig.

Amanda Kappelmark är kanslist på Hamnarbetarförbundet. Hon bekräftar att Oxelösunds hamn inte berörs i nuläget.

– Vi har skickat in en förhandlingsframställan till Sveriges hamnar och hoppas att det blir direktförhandlingar ganska omgående. Sedan funderar vi såklart på hur vi ska göra framöver om vi inte når fram där. Då kan det komma att beröra Oxelösund också, säger hon.

– Men vi är inte majoritetsorganisation i Oxelösund så det får inte samma konsekvenser som på många andra håll i landet. Vi organiserar ungefär hälften av hamnarbetarna, men det är ofta antingen eller på en arbetsplats, antingen vi eller Transportarbetarförbundet, fortsätter Kappelmark.

Hon pekar på att konflikten kan få större konsekvenser då arbetsgivarna har svarat med lockout, att utestänga de som strejkar från arbetsplatsen.

– I Malmö så strejkar vi två timmar, men arbetsgivaren trappade upp konflikten genom att svara med en lockout på 17 timmar. Vi vill få ett eget avtal utan inskränkningar så att vi kan prova ärenden i arbetsdomstolen och kunna företräda våra medlemmar lokalt, säger Kappelmark.