Strejken i svenska hamnar har pågått i två veckor. Det är Hamnarbetarförbundet som har en konflikt med arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar. Men än så länge har inte Oxelösunds hamn, som inte har så många medlemmar i Hamnarbetarförbundet, dragits in i konflikten.

– Det finns inget varsel för Oxelösund än och det känns konstigt att spekulera kring framtida åtgärder i media. Men vi kör bara korta punktstrejker. Den här veckan har vi fem sådana, I Mönsterås, Sundsvall, Karlshamn, Halmstad och Holmsund, säger Erik Helgeson som är förbundsstyrelseledamot för Hamnarbetarförbundet.

För tillfället verkar dock en lösning på konflikten vara långt borta.

– Arbetsgivaren vill inte prata med oss. Vi kommunicerar via debattartiklar i tidningar. I snitt så sjudubbar de våra strejktider genom lockouter av våra medlemmar på de arbetsplatser där vi strejkar. Exempelvis så strejkar vi klockan 6 till 8 på morgonen i Halmstad, men då blir det lockout fram till midnatt av våra medlemmar där, fortsätter Helgeson.

– Konflikten började i Göteborg redan 2016 men har nu spritt sig över Sverige. Arbetsgivaren har ett avtal med Transportarbetarförbundet och vill inte ha ett till avtal, utan har erbjudit Hamnarbetarförbundet ett hängavtal till det som redan finns. Det har Hamnarbetarförbundet avvisat och anser att det utestänger dem från fackligt inflytande.