En valturné längs kusten med lokala, småskaliga fiskare som stopp. Det är vad centerpartisten Gustav Hemming just nu sysslar med – och det är därför han hälsat på fiskaren Michael Karlssons båt i fiskehamnen på Femöre.

Hemming menar att Östersjön är hårt pressad, både när det gäller fisket och miljön i stort, och att det är något EU måste ta ett samlat grepp på.

– Östersjöfrågan är en fråga som EU i mångt och mycket äger. Om EU bestämmer sig, samordnar miljöåtgärder och fiskepolitik – då kan Östersjöns miljö räddas. Sverige kommer inte kunna göra det själva, säger han.

Det han tror behövs är en särskild kommissionär för Östersjön, som kan ta sig an helheten. Själv hoppas han på en plats i fiskeriutskottet.

– EU:s regionala fonder borde riktas mot havsmiljöinsatser, säger han.

Ett orosmoln är torskbeståndet i Östersjön. Larmrapporter har nyligen kommit om att torskarna mår långt ifrån bra.

Kan du tänka dig ett totalförbud av torskfiske i Östersjön?

– Jag tycker att man ska överväga ett totalstopp för det storskaliga torskfisket, med det läge vi har i dag. Det småskaliga kustnära fisket däremot har mindre miljöpåverkan och är mer värdeskapande. Där kan strömming säljas lokalt för 50 kronor kilot och bli mat på tallriken i stället för att säljas för 1,50 kronor kilot och bli fiskmjöl för att föda upp lax med.