Lennart Sundén, VD på Parken Zoo, flankerad av ett lejon och en lemur.

Parken Zoo presenterar första satsningarna för ny förlängd säsong

Eskilstuna
Den korta sommarsäsongen måste förlängas om Parken Zoo ska nå lönsamhet. Med spöken för familjerna och fester för unga vuxna ska nya intäktskällor säkras.

I somras sålde Eskilstuna Kommunen Parken Zoo till investmentbolaget Mimir Capital AB – för en krona.

Den ekonomiska förklaringen till ett på pappret märkligt agerande fanns hos Parken Zoos dåliga ekonomi. Parken Zoo har dragits med förluster under lång tid, något som de nya ägarna måste hitta ett sätt att hantera. För 2015 gjorde verksamheten en förlust på 19 miljoner kronor. På en presskonferens efter köpet sa de nya ägarna att planen är att parken ska gå med vinst inom tre år. Då finns det ett nålsöga, enligt Lennart Sundén, VD på Parken Zoo.

– Det gäller att hitta fler aktiviteter. Vi är en bransch som är känslig, och vi har ju fem veckor som man ska tjäna in årets intäkter på, säger Lennart Sundén.

Sedan köpet i somras har den nya ledningen arbetat på planer för hur den egentligen mycket korta sommarsäsongen ska kunna utökas.

Konkret kan Lennart Sundén bara avslöja två koncept, som båda rullar i gång under hösten.

Först är det en utökad satsning på Halloween då parken håller öppet och anordnar speciella aktiviteter. Dessutom är det "Fredag i parken" som riktar sig till en lite äldre publik.

Fredagskvällar öppnas då "Pingvinen" inne på parkens område som en nattklubb, framförallt riktad till besökare över tjugofem. Under den andra klubbkvällen, som infaller den sista fredagen i oktober, har man bokat Barbados för att stå för underhållningen.

Vilka vidare planer som finns är fortfarande inget som Lennart Sundén vill avslöja, men att hålla koll på scenerna är en god gissning.

– Vi har ju två utomhusscener varav den ena är under tak. Sen har vi Pingvinen som är inomhus, säger Lennart Sundén.

Tidigare har folk oroats för att djurparksdelen ska bantas eller avvecklas till förmån för annat...?

Det finns inga såna planer och det finns ingen anledning att vara orolig för det. Djurparken är kärnan i verksamheten och kommer att fortsätta vara det.

Mest delat denna vecka