Carl-Göran Ekerwald kan konsten att överraska. Efter att ha ondgjort sig över förflackningen på kultursidorna utbrister han att seriestrippen Rocky är det första han läser i kulturdelen:
– Åh, det är musik för mina öron!
Det är lite sådan han ter sig, en mångfasetterad person som man inte alltid vet var man har. Intervjun vindlar mellan inlevelsefulla historier om Karl den tolfte och Vilhelm Ekelund och anekdoter om byoriginal i uppväxtens Jämtland varvade med öppenhjärtiga reflektioner om hans eget liv.
Han är en gentleman med livlig mimik och ett bubblande skratt, han associerar friskt och hoppar ofta upp ur stolen för att med snabba steg hämta något intressant; sin resebibel (King James version, 1611 års engelska bibel), eller Iliaden, full med anteckningar, som han finner upplyftande när livet känns svårt. Det är, med andra ord, en intervju nästan omöjlig att göra rättvisa i en kortare text.
Iliaden läser han på originalspråk. Han är gammal latinare och räknar, förutom latin och grekiska, även persiska bland sina språk. Han har runt 50 böcker på sin verklista, har skrivit romaner, tv-teater, novell- och essäsamlingar, och varit bokrecensent i Dagens Nyheter från Olof Lagercrantzs till Arne Ruths tid. Han har gjort mängder av översättningar, och varit redaktör för den närmast kultförklarade Persiska antologin, ett urval av baronen Eric Hermelins översättningar av de medeltida sufiska diktarna, gjorda under en 35-årig vistelse på mentalsjukhus i Lund.
Det var också tack vare Hermelin han träffade sin nuvarande kärlek, Sigrid Kahle. Det var 2010, året efter att han hade begravt sin hustru Anna som han levt med i 69 år och vårdat under hennes sista tio år när hon var sjuk i alzheimer. "Harmoni i 59 år, 10 år i kris", som han sammanfattar äktenskapet.
Carl-Göran hade arrangerat en sammankomst för att fira Eric Hermelins 150-årsdag. En av gästerna var Sigrid Kahle, författare, änka efter en tysk diplomat och dotter till den kände orientalisten H S Nyberg. De visade sig Hermelinkunniga båda två och delade många andra intressen.
Nu har hon varit hans "ledsagarinna" i tre år, och Carl-Göran Ekerwald tackar henne för att de åren har varit så ovanliga och extra produktiva. Ovanliga för att den socialt begåvade och storhjärtade Sigrid har "tinat upp" honom och gjort honom mer öppen. Och medan hon skrev på sina memoarer har han hunnit mycket; den i januari kommande En fritänkare läser bibeln, som grubblar över besynnerliga bibelcitat, och en översättning av Balzacs roman om Swedenborg, Seraphita, med släppfest på franska ambassaden, också det i januari.
Nyligen utkom han också med diktsamlingen Sigridiana som är en hyllning till Sigrid. På omslaget finns en Edward Hopper-målning av en pojke som yrvaket satt sig upp i sängen och betraktar fullmånen som lyser på honom. En bild av hans möte med Sigrid, säger Carl-Göran.
– Pojken reser sig hastigt upp, häpen över att naturen har såna krafter. Sigrid var för mig fullmånen, och jag var den yrvakne mannen.
Malin Eijde/TT