– Varje människa söker en sam-part, någon man har mycket gemensamt med. När jag träffade Nina då kände jag direkt att vi har mycket gemensamt. Vi hade en liten förlovningsfest och senare insåg vi att ett bröllop vore fantastiskt. En vän till mig sa; det är aldrig för sent att gifta sig. Och jag håller med, om viljan finns, så är inget omöjligt. Man kan nå målet.
Men bröllopsresan får vänta. Barnen, som alla är i övre tonåren, behöver stabilitet. Speciellt Ninas barn som byter miljö till Eskilstuna som ny hemort.
– Vi vill att de ska växa upp till självständiga individer. Jag och Nina pratar mycket om det, hur de får en bra utbildning och tar steget in i vuxenlivet.
– Barnen är viktiga, de ska må bra och vi ska behandla dem lika, tillägger Nina.
Politiken har varit en stor del i Azas liv. Han berättar om hur hans familj behandlades av dåvarande regimen i Iran, där han växte upp och hur det väckte hans engagemang.
– Pappa torterades till döds. De tyckte inte att kurder skulle röra sig över gränsen mellan Iran och Irak. Min bror hatade den regimen, han hängdes på order av Ayatollah Khomeini, inför sin familj. Då insåg jag att vi var tvungna att fly. Jag bar min brors söner på ryggen över gränsen till Irak. Därifrån kunde vi komma till Sverige med hjälp av Kurdiska föreningen, där jag sedan blev medlem i styrelsen när jag kom till Eskilstuna 1988.
Han berättar att Eskilstuna har ”ett helt annat ansikte” än under den tiden när han var nyanländ i staden.
– Jag kom ihåg när jag bodde i Nyfors. För att ta sig till centrum gick man via tunneln som kändes skrämmande. En trång passage där hela Nyfors skulle gå igenom, många hängde där och det var inte helt ovanligt att man såg blod längs vägen. Numera är Eskilstuna en paradis-stad för mig, en av de finaste i världen.
Via sitt engagemang som kontaktman i Kurdiska föreningen blev han sedan partipolitiskt engagerad. Första uppdraget var som ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige.
– Politiken finns i mitt blod. Jag har varit en ambassadör för invandrare och vill gärna föra deras röst, samtidigt tycker jag det är oerhört viktigt att man som invandrare är delaktig. Delaktighet är en nyckel till Eskilstuna och det svenska samhället. Då får man chansen att påverka. Det är viktigt.
Aza menar att ungdomar måste få en chans att vara delaktiga.
– Det är synd att så många ungdomar är arbetslösa, jag tycker att kommunen måste reagera och skapa sysselsättning. Det finns en mängd invandrare, som kanske inte behärskar språket fullt ut, men har gröna fingrar och kan hjälpa till i samhället. Därför tror jag på idén att bygga ett växthus i Eskilstuna, där dessa kan få en möjlighet till arbete samtidigt som Eskilstuna och närliggande kommuner kan få färska grönsaker och rotfrukter i gengäld.
När Aza inte jobbar som ledamot i kommunfullmäktige eller är ersättare i Kommunfastigheters styrelse vill han gärna umgås så mycket som möjligt med sin nyblivna hustru Nina. Måleriet är något som också ligger honom varmt om hjärtat.
– När jag går i pension ska jag ta upp måleriet. Jag älskar att måla, gärna med oljefärger, men jag känner att jag behöver tid för det. Om jag ser ett jättefint djur eller vacker natur så infinner sig en känsla. Och när den känslan ockuperar din hjärna så är det härligt att föra över den känslan till duken.