Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) har själv varit drivande för att få till fiberutbyggnaden i Kattnäs, där anslutningarna nyligen togs i drift. Han menar att det finns många fördelar med fiberburet bredband, jämfört med mobila lösningar.

– Jag märker ju själv vilken skillnad det är, både på hastighet och driftsäkerhet. Många av grannarna har också märkt en ekonomisk skillnad när det inte finns någon gräns för antal megabyte per månad, säger Ekstrand.

Att hushållen får betala en slant ser oppositionsrådet som naturligt. Men att regeringen en gång i tiden lämnade över mycket av ansvaret åt marknaden var ett misstag, med facit i hand.

– Det borde ha varit en statlig angelägenhet att bygga ut nätet.

Kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M) håller med.

– Om jag kunde rulla tillbaka bandet hade jag gärna sett att vi byggt en grundstruktur för hela riket på samma sätt som vi bygger motorvägar för det gemensamma, säger hon.

I höstas skickade majoriteten och oppositionen ut ett gemensamt brev till hushållen, för att påtala hur viktigt det är att så många som möjligt väljer att ansluta sig till fibernätverket. Men så mycket mer än så kan kommunen inte göra, menar Lifvenhage.

– Som jag ser det är vår uppgift att informera och hjälpa till, det ska vi fortsätta med.