Kan du lova att anställa fler barnmorskor och gynekologer på kvinnomottagningarna så man kan få vård utan att vänta cirka 6 månader på det?

Det undrar signatur "Kvinna" på vår valsajt #kandulova. Samtliga landstingspolitiker är rörande överens om att det inte kommer vara några problem. Faktum är att redan nu får 96 procent av alla förstabesökare tid till någon av länets kvinnokliniker inom vårdgarantins 90 dagar. Och Maja Tuuna Johansson har inte hört talas om att någon patient fått vänta sex månader eller längre för att få tid hos en specialist på kvinnokliniken. Däremot görs en medicinsk bedömning redan vid tidsbokningen och beroende på vårdnivå kan patienten få tid samma dag till en specialist medan mindre akuta fall får vänta längre på en tid.

Regeringen och SKL träffade en tilläggsöverenskommelse om en extramiljard per år till mödrahälsovården och förlossningsvården under 2018-2022. Överenskommelsen omfattar 1 831 miljoner kronor för 2018 som fördelats på de olika landstingen. Exakt hur mycket pengar Södermanlands landsting fått ta del av kan inte Maja Tuuna Johansson svara på, men redan nu har man ökat bemanningen med fler barnmorskor för en säkrare förlossningsvård på BB-klinikerna. Man har även satsat på att kvinnor med avvikande cellprover ska behandlas snabbare. Ett bäckenbottenteam med syfte att minska risken för skador i underlivet i samband med förlossningar har också sjösatts.

Artikelbild

Maja Tuuna Johansson kan inte heller avgöra om politikernas vallöften till signatur "Kvinna" kommer infrias, men höjer ett varningens finger när det gäller läkarbristen.

– Närheten till Stockholm är vårt största problem. Som specialistläkare på en kvinnoklinik är det många gånger mer lockande att arbeta på stora kliniker i Stockholm, därför tvingas vi lösa bemanningen med hyrläkare.