Han kan sätta krydda på stationsbyggnaden

Kanske åker den höga, vita mössan på om Fredrik Eriksson får pryda Läggesta stations väggar. Den välrenommerade kocken gläds åt läsarnas nominering.

Foto: Fotograf saknas!

Porträtten på Läggesta station2016-02-20 06:45

När Fredrik Eriksson var 16 år gammal gick flyttlasset från Strängnäs, men en del av hjärtat blev kvar i staden som han bodde i under tio år.

– Det känns fantastiskt att ha blivit nominerad, jag blev stolt och glad när jag hörde det. Mina föräldrar och min syster bor kvar i Strängnäs så jag har följt den utveckling som har skett även sedan jag flyttat därifrån, säger kocken och krögaren som står bakom Långbro värdshus i Älvsjö och restaurang Asplund i Solna.

Det var restaurangbranschen som lockade Fredrik Eriksson från Strängnäs. Efter att ha avslutat grundskolan, låg- och mellanstadiet på dåvarande Stureskolan och högstadiet på Paulinska skolan, började han på restaurangskola i Uppsala med fyra dagars praktik varje vecka. På den vägen tog han sig in i Stockholms restaurangkök.

I dag är Fredrik Eriksson ett av de tyngre namnen i mat-Sverige. Ett av hans många uppdrag var att sitta med i dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandssons expertråd, när Sverige skulle sättas på kartan som det nya matlandet. I det spelar Sörmland en viktig roll, säger Fredrik Eriksson.

– Det händer mycket intressant i Strängnäs, exempelvis Maria Printz satsning ute i Stallarholmen och Hornuddens fantastiska grönsaksodlingar.

När Fredrik Eriksson fick frågan om han ville engagera sig i Thomasgymnasiets nya restaurangprogram, Culinary craft som drar igång till höstterminen, var "ja" det självklara svaret. Enligt kommunens egen beskrivning ska utbildningen "växa fram med det omgivande mathantverket och dess aktörer som ett utökat klassrum".

– Det är viktigt att de som utbildar sig till kockar nu tidigt lär sig att jobba med lokala leverantörer. Det är ytterligare en dimension i utbildningen som stärker det gastronomiska Sverige. Strängnäs kommun ska vara stolt över att ha tagit beslutet att satsa på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om