Mellan december och januari sjönk priserna på bostadsrätter med en procent i riket. Villapriserna föll med lika mycket, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Den allmänna trenden pekar fortsatt nedåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Men frågan är om inte nedgången är större än vad den ser ut. Säsongsmässigt brukar nästan alltid priserna stiga från en svag decembermånad när färre affärer görs. Per-Arne Sandegren bekräftar den bilden.

– Men jag skulle inte våga dra den slutsatsen eftersom marknaden är ovanligt osäker nu, säger Sandegren.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Jy8vZGs3MmF6NDZhNmFjLmNsb3VkZnJvbnQubmV0L2luZGV4Lmh0bWw/aWQ9ZGE4MWQ2MDAtYTMyYi00Yjc4LTg1NzUtZTAxMDYxMWIwNGU2JyB3aWR0aD0nMTAwJScgaGVpZ2h0PSc0MjAnIHN0eWxlPSdvdmVyZmxvdzphdXRvOycgc2Nyb2xsaW5nPSdhdXRvJyBmcmFtZWJvcmRlcj0nMCc+PC9pZnJhbWU+"]

Jämfört med höstens ganska kraftiga prisfall ser takten i nedgången ut att avta. Prisfallet på bostadsrätter de senaste tre månaderna ligger på sex procent i riket. Det faktum att antalet bostadsaffärer i januari var något högre än vid samma tidpunkt förra året talar också för att säljare och köpare nu har börjat hitta varandra igen, om än på en lägre nivå.

Enligt analysföretaget Valueguards siffror så steg till och med priserna mellan december och januari. Hox-index steg med 3,4 procent. Men precis som Mäklarstatistik konstaterar Valueguard att statistiken kring årsskiftet ger speciella effekter och därmed är aningen svårtydd.

Prisfallet har under hösten och förvintern varit störst i Stockholmsområdet.

– Bostadsrätter i Stockholm inledde nedgången. Sedan har Göteborg och Malmö med en viss eftersläpning kommit efter, säger Sandegren.

Att priser på bostadsrätter i Storstockholm låg stilla mellan december och januari skulle därmed kunna vara ytterligare en signal om att det värsta prisfallet är över.

Men osäkerheten är stor, det normala säsongsmönstret är osäkert och det är först de kommande månaderna som antalet affärer brukar ta fart ordentligt. Då blir trenden tydligare, enligt Sandegren.