Klockan 21.00 på torsdagskvällen drog den massiva trafikinsatsen "Tvärstopp" i gång på E4.

Det är den största trafikinsatsen någonsin i Nyköping med omnejd. På två platser strax norr om Nyköping stoppades trafiken.

– Mellan 21.00 och 22.30 kanske vi släppte igenom ett hundratal fordon för att inte skapa för långa köer. Men därefter tog vi allt, berättar polischef Lars Hammarsjö.

Det sista fordonet kontrollerades klockan 03.20 på tidiga fredagsmorgonen och efter att Kronofogden, Trafikverket, Svevia och polisen plockat ihop kunde man summera en lyckad natt.

Totalt 680 fordon stoppades och man är nöjda med hur det funkat och att allt flöt på.

Ur polishåven noteras en alkorattfylla, fem drograttfyllor och sju förare utan körkort. Det noterades även tre fordon med alldeles för mycket last och fyra brott mot knivlagen. Avställda bilar med körförbud och obetald skatt påträffades också och Kronofogden påträffade medborgare med skulder, vars värdefulla föremål i fordonen kunde tas. En person som var efterlyst och skulle hämtas till förhör för grov stöld påträffades också.

En hel del husrannsakningar genomfördes.

– Gudskelov fanns inga vapen, förutom knivarna, men tre innehav av narkotika, berättar Hammarsjö.

Trafikmässigt beskrivs natten ha varit troligen ganska normal.

– Det var nog ungefär så här vi trodde att det skulle vara. Kanske att vi skulle hitta någon mer efterlyst, men det är dagsformen, beroende på vem som kommer. Vi upplever att var hundrade bil troligen har en påverkad förare och att väldigt många kör utan körkort, sådana vill vi få tag i innan det händer något.

Betyg på insatsen för er del, skala ett till fem?

– En femma och en femetta. Vi fick bort folk som vi inte vill ha på våra gator.

Liknande insatser har skett i andra regioner, men i den här storleken och av den här digniteten var det första gången i Sörmland.

– Det var första gången vi gjorde det här, stängde ner E4 helt och hållet. Nu har vi fått blodad tand och ska göra det här minst en gång till i närtid, en gång senast till hösten, avslutar Lars Hammarsjö.