Med drygt två veckor kvar till premiär pågår just nu ett intensivt repetitionsarbete under kolladans höga takvalv. Hela ensemblen om 26 personer finns på plats uppemot tolv timmar om dagen. Årets musikal bygger på Brödernas Grimms klassiska saga "Råttfångaren från Hameln" och hade premiär på Dramaten 1998.

Befolkningen i den medeltida staden Hameln har det bra. Men välståendet har gjort dem giriga och benägna att vända kappan efter vinden. När Hameln drabbas av en råttinvasion ställs saker på sin spets. Borgmästaren lovar bort sin dotter Lovisa till Råttkungens son - och förvecklingarna är i gång. För Lovisa har redan en hjärtevän. Klumpfot heter han och är inte direkt den typ av parti pappa borgmästaren har tänkt sig.

Hedda Skoog Svartling från Eskilstuna spelar Lovisa. Förra sommaren hade hon en av huvudrollerna i Kolhusteaterns uppsättning av "Familjen Addams" och till hösten börjar hon på Kulturamas gymnasieutbildning med skådespelarinriktning i Stockholm.

Artikelbild

Råttprinsen, Råttkungen - och borgmästarens dotter Lovisa. Patrik Lindkvist, Jesper Bengtsson och Hedda Skoog Svartling medverkar i Kolhusteaterns uppsättning av "Råttfångaren".

Hedda Skoog Svartling konstaterar att hennes karaktär Lovisa av förklarliga skäl inte har någon särskilt bra relation till sina föräldrar.

– Hon vågar inte visa vad hon egentligen vill.

För det är definitivt inte att gifta sig med Råttprinsen, spelad av Patrik Lindkvist, som också är Eskilstunabo och till vardags arbetar med utbildningsfrågor. Som Råttprins är hans fokus att efterlikna sin pappa Råttkungen i det mesta. Med andra ord är han en rätt ful typ. För Jesper Bengtssons ambition är att göra Råttkungen så vidrig att det slår över och blir kul snarare än hemskt.

– Råttkungen är självgod och dominant och så självsäker att han tror han kan göra precis som han vill i stan.

Sensmoralen i Råttfångaren då?

– Att det blir konsekvenser om man inte vågar stå upp för sina ideal. I det här fallet blir de förfärliga, konstaterar Jesper Bengtsson, journalist, författare och Eskilstunabo, som regisserar "Råttfångaren" tillsammans med Tomas Bergh bosatt i Flen.