Musik på minoritetsspråket jiddisch inledde Scenkonst Sörmlands serie med lunchkonserter på onsdagen.

En stor och entusiastisk publik ville höra Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye vemodiga och vackra tolkningar av ny och traditionell musik.

[youtube id="wbIr2vWjYLI"]

Artikelbild

Louisa Lyne och & di Yiddishe Kapelye gästade Scenkonst Sörmland i Eskilstuna på tisdagen. Denna vecka turnerar gruppen även i sörmländska mellanstadieskolor med föreställningen "Yiddich revolution".

Louisa Lyne och & di Yiddishe Kapelye är från Malmö, och har vunnit stora framgångar sedan bandet debuterade 2012. Turnéer och festivalspelningar varvas med satsningar som "Yiddich revolution", en musikföreställning för barn om Föreintelsen, som de just nu spelar i sörmländska mellanstadieskolor.

Louisa Lyne är en estradör som besitter en mäktig och klar sångröst. Både hon och hennes kapell visade direkt att de har en stark förmåga att beröra.

Konserten inleddes med att Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye gjorde sin uppmärksammade tolkning av The Arks hit "It takes a fool to remain sane" - som de gjorde tillsammans med Ola Salo i SVT-programmet "Folkets musik" i fjol. Men det var när bandet spelade sin alldeles ljuvliga jiddischversion av Nils Ferlins och Lillebror Söderlundhs "En valsmelodi" som åhörarna föll pladask.

Det som skiljer Louisa Lyne och & di Yiddishe Kapelye från många andra klezmerband som jag har sett på senare år, är inte bara att de använder mycket stråkar och inga blåsinstrument, utan att hela anslaget känns aktuellt och levande. Både rent musikaliskt och som opinionsbildande kraft.

I en tid när många svenska judar känner sig otrygga i sitt land har Louisa Lyne och & di Yiddishe Kapelye lyft fram ett judiskt kulturarv och gjort det relevant och viktigt.