I en debattartikel om näthat,I en replik, publicerad samma dag, från Eva Burman påstås detta vara ett felaktigt påstående vilket då bemöts från Burman med att antalet polisanställda faktiskt ökat.

Om det beror på okunskap eller om det är ett medvetet försök till att lägga ut dimridåer låter jag vara osagt. Men det är en stor skillnad mellan utbildade poliser, vilket jag hänvisade till, och polisanställda, som Burman hänvisar till.

Att skilja vinklad propaganda från fakta kan vara klurigt. Det var före detta inrikesminister Anders Ygeman som började använda begreppet polisanställda i samband med kritik mot att antalet poliser sjönk. Polisanställda är ett begrepp som inkluderar civilanställda vid polismyndigheten och genom att säga att antalet polisanställda ökat vill man ge sken av att antalet utbildade poliser ökat, vilket då inte är sant.

Antalet utbildade poliser har sjunkit successivt under innevarande mandatperiod. 2014 hade vi 20 051 utbildade poliser i tjänst, i november 2017 hade vi 19 758 utbildade poliser i tjänst.

Det andra försöket till uppläxning från Burman rör den nationella trygghetsundersökningen (NTU) av BRÅ som jag hänvisade till. Där belyste jag utvecklingen av utsatthet för sexualbrott, inte specifikt antal anmälda våldtäkter vilket Burman snävt väljer att fokusera på.

Sexualbrotten enligt NTU inkluderar nämligen fler brott än våldtäkt. Andelen utsatta för sexualbrott har enligt NTU ökat kraftigt. Från 2012 med 0,8 procent till 2016 där 2,4 procent av befolkningen angav att de utsatts för minst ett sexuellt övergrepp.

Unga kvinnor mellan 16–24 år är den grupp som är mest utsatt för sexualbrott där 14 procent uppgav att de hade utsatts för minst ett sexualbrott under 2016 vilket är att jämföra med 9 procent under 2015.

NTU redogör vidare för att det saknas djupare forskning kring anledningen till ökningen utav sexualbrotten, vilket Burman ger sken av att hon själv har svaret på.

Jag vill ändå tacka för repliken. Ett förevigat konststycke i alternativ fakta där Eskilstuna-Kuriren mest drog ner byxorna på sin egen redaktion.

 

Adam Marttinen

rättspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna