Hon startade en stödgrupp för allergiska

På Facebook finns den slutna gruppen "Fri från allergi genom att undvika E330 – Citronsyra". Närmare 14 000 medlemmar diskuterar allergiska reaktioner och livsmedel, och ger varandra råd. Gruppen startades av en annan mamma som började ana oråd kring sonens allergier.

Reportage2016-10-08 07:30

Gruppens grundare är Hässleholmsbon Iréne Hultqvist, vars son Linus likt Albin Sandeberg blev av med mångåriga allergiska besvär efter att familjen uteslutit industriellt framställd citronsyra, E330, ur kosten.

"Jag har under de senaste decennierna sett hur allergierna ökat i antal och omfattning. Som kärringen mot strömmen har jag aldrig accepterat att det är miljön vi är allergiska mot. Naturligtvis skall vi under vår och försommar kunna vistas ute, i den spirande grönskan, utan att få besvär av pollen, gräs eller någonting annat. Vi skall kunna njuta av naturen och inte behöva stänga in oss. Varför reagerar vi på pollen nu, när vi inte gjorde det förut? Jag har alltid jämfört med när jag växte upp i början på 60-talet. Jag kommer bara ihåg att en enda av mina skolkamrater hade allergi. Vad var det som hände på 60-talet, jo, kvinnorna började arbeta, de fick mer pengar och tiden till matlagning blev begränsad. Livsmedelsindustrin vann mark och halvfabrikat gjorde snabb entré i det svenska hemmet", skriver Iréne Hultqvist på sin hemsida.

Hennes tes är att den citronsyra som inte finns naturligt i citrusfrukter verkar som en katalysator för allergier.

"Det måste vara något som är annorlunda med den citronsyra som framställs till livsmedelsindustrin. När vi började leta på nätet så fann vi att den industriellt framställda citronsyran inte alls framställs av citroner utan genom att man jäser en speciell sorts svartmögel i en socker/salt-lösning." "Jag misstänker att den här tillverkningsprocessen ger någon form av förorening i citronsyran och att denna förorening är den egentliga orsaken till att kroppen blir känslig för de ämnen som sedan utlöser allergin, till exempel pollen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om