Med start i torsdags i LuleÄ drar nu Roy Fares land och rike runt för att signera sin nya bok och för att möta och fÄ en pratstund med lÀsare och likasinnade.
"Sweet spots of New York" slÀpptes förra veckan och ger redan pÄ omslaget en god vink om vad den handlar om. Gula taxibilar, Manhattans skyline och mumsiga kakor trÀngs pÄ bilderna.
â Tanken med mina böcker Ă€r att de inte bara ska innehĂ„lla recept utan att lĂ€saren ska kunna drömma sig bort lite, och tillsammans med mig uppleva en resa, ett möte, en smakupplevelse. Jag vill alltid förmedla nĂ„got slags kĂ€nsla. Det Ă€r ett kul sĂ€tt att skapa en bok pĂ„, och det Ă€r fantastiskt roligt att nu ta boken med sig och Ă„ka ut och möta lĂ€sarna, förklarar Roy Fares nĂ€r jag ringer upp en förmiddag.
Det skramlar misstÀnkt i bakgrunden hela tiden och till slut mÄste jag frÄga:
Bakar du nu?
â Ja, förlĂ„t, hörs det? skrattar han.
â Jag provbakar alla mina recept inför plĂ„tningar och innan de nya avsnitten av Mitt Kök pĂ„ TV4 filmas, sĂ„ just nu testar jag en citronmousse. Jag har lyckan att bo i en lĂ€genhet med stort kök sĂ„ jag bakar vĂ€ldigt mycket hemma.
Bakintresset vÀcktes hos entreprenör Fares (som Àr kusin med filmbröderna Josef och Fares Fares) redan i barndomen.
â Jag var mycket i köket med mamma, som Ă€r vĂ€ldigt duktig att baka och laga mat. Du vet, inom den libanesiska kulturen samlas vi alltid runt matbordet. Maten Ă€r det centrala. Man frĂ„gar inte "Hur mĂ„r du?" utan det vĂ€sentliga Ă€r "Har du Ă€tit?"
För Roy, som var sex Är nÀr familjen kom till Sverige, handlade uppvÀxten dock om sÄ mycket annat Àn att baka kakor. Att lÀra sig sprÄket snabbt, ta sig in i och bli en del av det nya samhÀllet blev det primÀra. En överlevnadsstrategi.
â Man kan ju tĂ€nka sig att en uppvĂ€xt i lugn och ro hade tett sig rĂ€tt annorlunda. Men jag kĂ€nner oerhörd tacksamhet mot mina förĂ€ldrar som lĂ€mnade ett fantastiskt liv för att bygga upp en trygg tillvaro för oss barn. Det Ă€r min skyldighet att nu visa dem att det gĂ„r bra för mig och att göra dem stolta.
Vilket han förstÄs redan lyckats med. Roy Fares satte tidigt mÄl med sina bakambitioner. Han skulle skriva böcker, baka i tv och bli Ärets konditor. Check! UtmÀrkelsen 2010 öppnade alla dörrar han behövde.
I dag rÀknas han till en av Sveriges mest framgÄngsrika konditorer, vars tre tidigare böcker vunnit bÄde inhemska och internationella utmÀrkelser.
â Det Ă€r kreativt och utmanande att jobba som jag gör, och det gĂ€ller att aldrig vara rĂ€dd för att ta nya steg. Jag Ă€r rĂ€dd, men jag tar de dĂ€r stegen Ă€ndĂ„. Vi lever en gĂ„ng, och det handlar som jag ser det om att prova pĂ„ sĂ„ mycket som möjligt. Det finns inga rĂ€tt och fel, utan man lĂ€r sig av allt man företar sig. Det tror jag Ă€r en viktig instĂ€llning att ha. Ingen kommer ihĂ„g en fegis.
Du mÄste vara oerhört driven som person?
â Ja, jag vill framĂ„t och skulle bli rastlös om tempot var lĂ€gre. Ibland önskar jag att jag kunde vara nöjd och stilla, men det hĂ€r Ă€r den jag Ă€r. Inget av det jag gör vore dock möjligt utan min publik och jag Ă€r oĂ€ndligt tacksam över att mĂ€nniskor lĂ€ser mina böcker och gillar det jag gör.
Att Roy Fares Àr svag för amerikanska bakverk har nog ingen missat vid det hÀr laget, det har bÄde tv-program och böcker vittnat om. Intresset har sin naturliga förklaring.
â Jag hade ett förhĂ„llande i tre Ă„r i Kalifornien sĂ„ det faller sig naturligt. Dessutom Ă€r USA-intresset stort i Sverige. Amerikanska cookies, cheesecakes, pajer och tĂ„rtor Ă€r relativt enkla att göra för gemene man, till skillnad frĂ„n exempelvis franska bakverk.
â Personligen Ă€lskar jag deras saftiga och goda tĂ„rtor, och brunch med pannkakor och grejer. Och att bara strosa runt i en amerikansk stad och testa nya bakverk Ă€r underbart.
Den amerikanska kreativiteten kan vi lÀra oss av, menar han.
â Ibland kan vi lĂ„sa in oss i fack ifrĂ„ga om vad man fĂ„r göra och inte inom bakningen. I USA Ă€r de duktiga pĂ„ att överdriva och det finns en hĂ€rlig charm i det. "Oreo-kakor i en kladdkaka? Varför inte?" Och jag gillar amerikanernas kanske ytliga öppenhet och vĂ€nlighet. Hellre en falsk amerikan Ă€n en falsk â och otrevlig â svensk.
Till New York har han hunnit Äka fyra gÄnger nu, och fler resor blir det.
â Det Ă€r ett lika lĂ€ttillgĂ€ngligt som roligt resmĂ„l. Det tar inte sĂ„ lĂ„ng tid att Ă„ka dit, det finns direktflyg och snart befinner du dig mitt i Manhattan i myllret av mĂ€nniskor och gula taxibilar. Det Ă€r konstigt, man kĂ€nner sig aldrig vilsen och bortkommen i New York, det Ă€r lĂ€tt att hitta och alla Ă€r hjĂ€lpsamma. Och dĂ€r finns verkligen allt i sötsaksvĂ€g!
Du har fÄtt priser ocksÄ för din stil och klÀdsel, och ser otroligt vÀltrÀnad och vÀlmÄende ut jÀmnt. Hur fixar du det med alla tÄrtor och kakor?
â De utmĂ€rkelserna Ă€r mer Ă„ngest Ă€n kul, haha! Men det Ă€r roligt att en konditor blir uppmĂ€rksammad i ett sĂ„nt sammanhang, vi behöver fĂ„ bort fördomarna kring hur "en sockerbagare i staden" ser ut.
â HĂ€lsa Ă€r otroligt viktigt. Och ohĂ€lsa kommer av att du vĂ€ljer mat med socker. Hur mĂ„nga sockerbitar finns det i din frukost, lunch och middag? Det Ă€r vad du Ă€ter till vardags som Ă€r problemet, inte att du ibland unnar dig nĂ„got sött till kaffet. Man mĂ„ste bara hitta balansen i kosten. SjĂ€lv mĂ„r jag alltid lika bra nĂ€r jag Ă€tit ett gott bakverk.
PÄ mÄndag 20 mars mellan 17 och 18 trÀffar du Roy Fares pÄ Akademibokhandeln i Eskilstuna.