Vem ska komma med något nytt påfund om inte revymästaren Peter Flack.

– Jag funderade på vad svenskarna gör om sommaren egentligen och kom fram till att de sjunger allsång och går på buskis. Det var så jag skapade allsångsdeckaren "Skuld och gröna skogar", berättar manusförfattaren.

Ensemblen är det gamla vanliga gänget runt Bruksteatern, förstärkt med Hasse Andersson och Monica Forsberg. Paret Forsberg och Andersson spelar bland annat barnteatern "Svingelskogen" tillsammans med Peter Flack och hans fru Marie Kühler och paren är vänner sedan länge.

Artikelbild

Peter Flack, Marie Kühler, Peter Kjellström, Monica Forsberg, Amanda Flack och Hasse Andersson tillsammans med musikerna Christer Linder, Johan Pihleke, P-O Nilsson och Niclas Brandt i en scen.

"Skuld och gröna skogar" har en handling mixad med allsång. Enligt Peter Flack är det världspremiär på något som aldrig är gjort tidigare.

Handlingen bygger på att ett arv ska fördelas och den avlidne har fyra söner som kommer i tur och ordning med sina festmör – de sistnämnda tycks främst vara ute efter pengarna.

Hasse Andersson spelar allt från den lite bortkomne Gottfrid till den tuffa Stockholmskisen Bubben i skinnväst med fransar och texten Hellhound, fyndigt à la Flack. Det kommer att begås en del mord under föreställningen och publiken uppmanas redan vid ingången att se till att ha alibit klart. Annars kan man råka i knipa.

Monica Forsberg och Peter Flack har tillsammans skapat en närmast olöslig intrig som utspelar sig i 50-talets Sverige. Troligen 1958, eftersom det pratas om Fotbolls-VM och kvinnliga präster.

Artikelbild

Birger Lagarm (Peter Kjellström) Har fullt upp med att köra ut Gottfrid (Hasse Andersson) som räddas av Ingegärd Granefjell (Monica Forsberg), under överinseende av Dagny (Amanda Flack).

På frågan om Hjalmar kommer att dyka upp så svarar Hasse Andersson direkt nej. Men själv kommer han att sjunga några av sina klassiker tillsammans med publiken. Bland annat finns "Änglahund" med i allsångshäftet så det är bara att sjunga med om man törs.

Premiären spelas i Askersund den 30 juni. Därefter vandrar föreställningen runt i Sverige med besök i Degerfors, Örebro, Båstad och Sölvesborg. Och 5 och 6 juli landar allsångsdeckaren i Brevens bruk och på majstångsplatsen för utomhusspel.