Bankens rörelsevinst nådde 5 350 miljoner kronor för andra kvartalet, betydligt lägre (6 220 miljoner kronor) än motsvarande period än i fjol och även lägre än vad analytikerna förväntade sig.

Räntenettot liksom provisionsnettot steg visserligen jämfört med samma period 2018 men inte lika mycket som analytikerna hade förväntat sig. Dessutom ökade de underliggande kostnaderna – faktorer som nu tynger storbanken.

Handelsbanken kom ut med 3 procents sämre rapport än förväntat. Det är även besvikelse på både räntenettot, kostnader och kreditförlusten. En klart svag rapport, säger analytikern Andreas Håkansson på Danske Bank.
Artikelbild

| Handelsbankens vd Carina Åkerström. Arkivbild.

Vid lunchtid handlas också aktien ned nästan fem procent. Banken meddelar också att man avvecklar sin verksamhet i Polen och stänger kontoret i Warszawa. Lönsamheten har varit för dålig, enligt bankledningen som dock öppnar för ytterligare nedskärningar.

Just nu ser vi över verksamheten utanför våra hemmamarknader men även på våra hemmamarknader. I översynen kommer vi troligtvis att se övertalighet, det kan jag säga ganska tydligt, och det kan innebära att det blir uppsägningar, säger vd:n Carina Åkerström till Dagens industri.

De anställda kan heller inte i nuläget räkna med någon utdelning via personalstiftelsen Oktogonen för 2019, i så fall en upprepning av situationen förra året.

Så som vi presenterar vårt resultat nu finns det inte förutsättning att göra avsättning till Oktogonen, säger Carina Åkerström.