Glöm läderjackor, svart hårfärg, dubbla baskaggar och sju långtradare med utrustning. När Sveriges rockband nummer 1 giggar är allt avskalat in till rock 'n' rollens själva ryggrad. Det är svänget som är grejen, den där lilla, lilla baktakten, som The Refreshments har förädlat och fulländat i 30 år och som tvingar varenda mänskligt ben i det fullsatta Royal att spritta.

Det är ingen överdrift att kalla The Refreshments för Sveriges ledande rockband i sin genre. Här snackar vi rockens rötter och en ledstjärna som heter Chuck Berry. Men The Refreshments musik har också starka influenser från brittisk pubrock, där bandet Rockpile måste nämnas som referens. The Refreshments har inte bara turnerat med Dave Edmunds. Rockpile-gitarristen Billy Bremner har varit stadig medlem i The Refreshments och även producerat bandets två första album.

Nog med historia. The Refreshments är sitt alldeles egna band med basisten, sångaren och låtskrivaren Joakim Arnell som frontfigur. Tillsammans med trummisen Mats Forsberg skapar han stommen i soundet.

Artikelbild

Basisten Joakim Arnell och pianisten Johan Blohm i The Refreshments fick pubiken att resa sig upp och dansa mellan bänkraderna på Royal på fredagskvällen.

Utifrån detta kan gitarristen Jonas Göransson och pianisten och sångaren och låtskrivaren Jonas Blohm sätta finishen i sparsmakade och vältajmade solon.

Låtarna är traditionella rocklåtar med texter på engelska som handlar om romantisk kärlek, längtan och amerikanska bilar. I låten "Cadillac rock" showar gitarristen Jonas Göransson loss med gitarren och får den att låta som en hel bilkortege.

En och annan bluesballad skapar dynamik, liksom en minipaus i konserten då Johans Blohm drar sitt berömda boogiewoogiesolo på pianot (15 miljoner visningar på Youtube).

[youtube id="J9b3ZZywQvg"]

Artikelbild

Jonas Göransson bjöd på några spektakulära gitarrsolon, men mest på sparsmakat och tajt komp.

Att se och höra The Refreshments live är att uppleva något helgjutet. Gillar man den här typen av rock 'n' roll kan det liksom inte bli bättre. Möjligen roligare och skitigare.

För om man ska säga något kritiskt om The Refreshments föreställning är det att det är lite kokt ägg över showen. Ett med perfekt mjuk gula. Går att äta som det är, att skiva och lägga på räkmackan och hacka ner i delikata sallader och såser. Så länge skalet är intakt står det sig dessutom mycket bra i kylen.

En utmärkt anrättning, full av näring och en läckerhet i alla möjliga sammanhang - men det är inte rått.

The Refreshments publik struntar förstås i det och låter sig uppfyllas av svänget, glädjen och den trygga känslan som ett riktigt tajt band förmedlar. Folk klappar takten, sjunger med och reser sig upp och dansar i bänkraderna. Det blir helt enkelt ett jäkla drag.