169 000, så många bostäder såldes i Sverige under förra året, en växande siffra som bara stiger för varje år. Att äga sitt eget hem och ha möjlighet att påverka dess in- och utsida är något som många värdesätter. Eskilstuna är inget undantag från övriga Sverige och här finns det hela tiden ett flöde av bostäder.

– Just nu byggs det mycket nytt och det kommer att byggas många nya bostäder inom den närmsta framtiden. Det rör sig framför allt om lägenheter i den centrala delen av Eskilstuna och även mycket radhus i ytterområdena, säger Helén Eriksson, mäklare på Fastighetsbyrån. När du som köpare har hittat en bostad du tycker om och som du är intresserad av att köpa är det smart att snabbt kontakta banken för att få ett eventuellt lånelöfte.

– En ansökan om lånelöfte kan göras via internetbanken eller appen. När ansökan tagits emot görs en kreditprövning och under förutsättning att lånelöftet beviljas har kunden möjlighet att gå vidare, säger Cecilia Johansson, Swedbank.

Artikelbild

“Just nu byggs det mycket nytt och det kommer att byggas många nya bostäder inom den närmsta framtiden.” Helén Eriksson, mäklare, om läget på Eskilstunas bostadsmarknad just nu.

Kärnhem bygger i Eskilstuna

Kärnhem är ett av företagen som just nu planerar för nya bostäder. I Norra Munktellstaden byggs ett sextiotal lägenheter och i det nya området Trumtorp i Odlaren, kommer ett kvarter med radhus att uppföras. Trots att projekten enbart är i startfasen har de redan flera intressenter.

– Jag tror att många är intresserade av nyproduktion för de ofta har mer öppna planlösningar. Här får du vanligtvis stora badrum och balkonger – något som är sällsynt i de äldre bostäderna, säger Helén Eriksson.

Nyproduktion – en smart affär

Artikelbild

I bostadsrätter finns ofta möjlighet att påverka bostadens utseende genom att bland annat bestämma golv, vitvaror och köksinredning.

Kvarteren Brf Munktell och Brf Trumtorp kommer att börja byggas inom en snar framtid och 2019 är de nya bostäderna inflyttningsklara.

– I en nyproduktion har du stor möjlighet att bestämma själv hur du vill att din bostad ska se ut genom olika designval. Att flytta in i ett hem där allt är nytt och fräscht är också en fantastiskt härlig känsla, säger Helén Eriksson.

Artikelbild

Brf Siktet blir ett av de första kvarteren i det nya området Trumtorp. Här planeras det för 33 charmiga radhus i två plan.

I Kärnhems två nya kvarter erbjuds bostadsrätter. Där betalar du, förutom köpesumman, även en månadsavgift som går till bostadsrättsföreningens underhåll av kvarteret.

– I bostadsrätter betalar du helt enkelt för att bo bra och ha ett hem som fungerar, samtidigt som du kan påverka insidan. Som medlem i en bostadsrättsförening har du gemensamt ansvar rörande kvarterets ytor och här kan du själv bestämma hur mycket involvering du vill ha, säger Helén Eriksson.

Nya amorteringskrav 2018

Under hösten har lagen om de nya amorteringskraven diskuterats flitigt. Ett ämne som både har stressat och upprört många bostadsspekulanter. Cecilia Johansson från Swedbank tror inte att de nya regler, som träder i kraft första mars, kommer att innebära jättestora förändringar för köparna eftersom det endast avser nya bolån som beviljas efter reglerna trätt i kraft.

– De nya reglerna innebär bland annat att kunden behöver amortera ytterligare 1% om de lånar över 4,5 gånger sin totala årsinkomst i hushållet, vilket leder till att det kan bli upp till 3% i amortering på samtliga bolån i hushållet, säger Cecilia Johansson. Enligt Finansinspektionens beräkningar kommer bara cirka 14% av nya bolånetagare att påverkas av detta skärpta amorteringskrav.

Fastighetsmäklare Helén Eriksson är heller inte så orolig inför den nya lagen.

– Jag tror inte det är någon idé att stressa upp sig utan låta lagen sjunka in, säger Helen Eriksson.