Mälarsjukhuset i Eskilstuna har i sommar fler vårdplatser öppna jämfört med förra sommaren. I fjol var 203 vårdplatser öppna. Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har flera avdelningar öppna och samma antal vårdplatser öppna som i fjol, 52 stycken.

Däremot tvingas Nyköpings lasarett hålla färre antal vårdplatser öppna jämfört med förra sommaren, då hade man 91 sängar, vårdplatser.

Antalet fastställda vårdplatser i landstinget är 518 stycken, men antalet disponibla var i våras 438. Orsak? Personalbrist.

Även operationsverksamheten på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett går på sparlåga, i synnerhet ett antal veckor mitt under sommaren. Operationsavdelningen på Kullbergska sjukhuset är stängd i sommar på grund av ombyggnation av lokalerna. Men operationer kommer att genomföras, dock i alternativa lokaler på sjukhuset.

I sommar finns en verksamhetschef i beredskap med länsövergripande

Under sommaren finns också verksamhetschef i beredskap med länsövergripande ansvar för samarbetet mellan sjukhusen och fördelningen av vårdplatser. Samtidigt hålls kontinuerliga möten med hälso- och sjukvårdsledningen, som följer läget på sjukhusen.

Bristen på vårdpersonal gör att landstingsledningen erbjuder ordinarie personal, i synnerhet riktat till sjuksköterskor och barnmorskor, extra ersättning för att jobba. Ett dagpass måndag till fredag kan ge tusen kronor, 1 600 kronor för kvällar, midsommarafton och helger (lördag-söndag) och två tusen kronor för nattpass. Även föräldralediga tillsvidare och visstidsanställda sjuksköterskor och barnmorskor erbjuds extra dusör för att gå in och jobba mer än vanligt.

– Sommarveckorna innebär alltid en extra ansträngning för vården. Planeringen för sommaren ser i detta avseende bra ut även om det kommer finnas toppar med högt tryck, förklarar Monica Samuelsson, i ett pressmeddelande.