Julmaten

Skinka, Janssons frestelse, sill, ris à la Malta, köttbullar… Självklart är det allra bästa rådet att bara laga så mycket mat att du och dina gäster äter upp den. Samtidigt, vi vet: det blir alltid en bit skinka över. Och lite köttbullar. Då gäller det att plocka fram sina kreativa sidor i köket – eller googla på ”överbliven julmat recept”. Skinkan blir god i en pastagratäng, köttbullarna och rödbetssalladen är smaskens på mackan och ris à la Malta kan vara en lyxig frukosträtt.

Det som ändå blir över ska sorteras som matavfall.

Artikelbild

Presentpapper, snören och kartonger

”I år drar vi ner på antalet julklappar”. Så har nog många av oss sagt och mötts av nickningar från släkt och vänner. Sedan händer något i julstressen – den lilla shoppingdjävulen kickar in. Och när julaftonen går mot sitt slut återstår ett digert arbete med att samla ihop kartonger, presentpapper och snören. Hur ska allt sorteras?

Presentpapper sorteras som pappersförpackning i gul färgsorteringspåse om du har färgsortering, eller vid en återvinningsstation eller återvinningscentral.

Kartonger och lådor av wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Vid julen kan återvinningsstationerna ofta svämma över med just presentförpackningar och papper. Om du har mycket kartonger kan en sväng till närmaste återvinningscentral vara en god idé.

Artikelbild

Presentsnören ska sorteras som övrigt hushållsavfall, eller spar dem och återbruka nästa gång det är dags att slå in paket.

Julklappen du inte ville ha

Artikelbild

Fick du en bok du redan läst? Eller en mindre snygg jacka? Kanske en brödrost fastän du köpte en sprillans ny förra veckan?

Lämna julklapparna du aldrig bad om till Returen på ReTuna Återbuksgalleria. Då kan någon som behöver en ny roman, jacka eller snygg brödrost fynda just det.

Artikelbild

Annat som hör julen till

Beroende på material som pyntet är tillverkat av:

Artikelbild

Glaskulor sorteras som övrigt hushållsavfall. Bädda in dem i lite hushållspapper så riskerar de inte att riva sönder soppåsen. Detsamma gäller snapsglaset som morfar tappade i golvet.

Barnens julpyssel smusslas undan i det övriga hushållsavfallet. Teckningar och pyssel av endast papper sorteras som tidningar.

Artikelbild

Stearinljus är övrigt hushållsavfall.

Trasig ljusslinga är farligt avfall och lämnas till återvinningscentral.

Artikelbild

Vissen julblomma är övrigt hushållsavfall, eller trädgårdsavfall, men kan inte bli biogas och sorteras därför inte som matavfall.

Äggskal blir inte heller biogas utan är mest i vägen i processen, sortera därför äggskal som övrigt hushållsavfall.

Kläder som rensas ut

Gamla kläder som kan rensas ut nu när du fått nya i julklapp – lägg dem i rosa påsen om du har färgsortering, eller lämna i containrar för textilier vid våra återvinningscentraler. Kläderna går då till återanvändning eller återvinning.

Julmustflaskorna

Pet-flaskor pantas i närmaste pantautomat.

Vid ReTuna Återvinningscentral kan du enkelt panta stora mängder. Töm säckar med pantflaskor och burkar i ett fack, automaten kan ta emot 100 för-packningar på bara ett par minuter.

Julmustflaskor av glas sorteras i glas-behållarna på närmaste återvinningsstation eller återvinningscentral.

Julgranen

Till slut är glada julen slut – och julgranen åker ut. Men en barrlös gran är långt ifrån värdelös! När du lämnar din kala gran till Lilla Nyby eller ReTuna Återvinningscentral så förvandlas den till lokalproducerad fjärrvärme och el.

En enda julgran räcker faktiskt för att värma en normalstor villa i två timmar.

Så hanterar du överblivet matfett och olja

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det bli översvämning hos dig eller dina grannar. Påsk, midsommar och jul är prövningar för våra avloppsnät eftersom det lagas mycket fet mat. Så här gör du för att minska risken för stopp.

Rödbetssallad och andra röror innehåller ofta gräddfil och majonnäs som är väldigt fett. Skrapa bort så mycket som möjligt direkt i matavfallspåsen eller i påsen för brännbart avfall om du inte har matavfallssortering – innan du sköljer av din tallrik.

Vid större mängd stekflott, som till exempel om du steker fläsk, kan du hälla över flottet i en kopp som får stå en stund i kylen. När fettet stelnat är det lätt att lägga i påsen för matavfall.

Mycket flytande fett och olja samlas med fördel upp i en plastflaska* med hjälp av en tratt. När flaskan är full sorteras den som matavfall. Stora mängder flytande fett från till exempel fritering hälls i en plastdunk och lämnas in på återvinningscentralen.

*flaskan måste vara av plast, aldrig glas. Ett tomt mjölkpaket fungerar också bra.

Har du ingen miljötratt?

Kom förbi oss på Kungsgatan 86 och hämta en i vår reception. De finns också att hämta på våra återvinningscentraler Lilla Nyby och ReTuna. Tack för att du återvinner!