17 ungdomar i högstadiet och gymnasiet deltar i salongen som i år anordnas för andra gången i konstmuseet. Syftet med utställningen är att ge en bild av dagens unga konstnärer i Eskilstuna och de ämnen, frågeställningar, motiv och tekniker de intresserar sig för, men också att ge ungdomarna en chans att visa upp sin konst i ett professionellt sammanhang.

Utställningen invigdes under festliga former på lördagen med tal av Mona Kanaan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden och till musik av dj:s Johanna & Stina.

Vi träffar en handfull av deltagarna som berättar om sina verk och hur de arbetar med sin konst. En gemensam nämnare är att de alla drivs av en passion och ett sug efter att rita, måla och uttrycka sig.

Den yngsta deltagaren, Alva Blomquist är 13 år och medverkar med tre pastelliga målningar inspirerade av japansk populärkultur. Att visa upp sina verk i museet är spännande, säger Alva Blomquist.

‒Det är bra att göra något annat med dem än att bara ha dem hemma, andra kanske gillar att se dem.

Alva berättar att hon har ritat jättemycket i hela sitt liv, men att det var i 11-årsåldern som hon kom i gång på allvar med sitt bildskapande.

Emilia Borin är 18 år och har också alltid tecknat och målat jättemycket. I utställningen har hon med tre målningar i blandteknik, bland annat en större gråsvart akrylmålning som har stått och dammat ett tag bakom soffan, men som nu visas upp för världen.

‒Det är en gammal skoluppgift inspirerad av Eskilstunas musikliv, den har bland annat låttexter av Kent och Henric de la Cour.

‒Det är både lite läskigt och kul att vara med i salongen, säger Emilia Borin.

Josefine Ly som är 14 år ville dela med sig av sin konst till andra än familjen och sina vänner och testa en rolig grej. Så hon sökte till Ung salong, och antogs med en teckning av ett öga och en akrylmålning. Josefine Ly berättar och sitt starka behov av att uttrycka sig och berättar om sina laddade bilder. Teckningen med ögat har ett starkt budskap.

‒Ögat ritade jag för att uppmärksamma klimathotet. Irisen är ett jordklot och tårarna är vattnet som stiger.

18-åriga Erika Stålhammar sökte till salongen bland annat för att få kontakt med andra konst intresserade ungdomar och för att få visa upp sin konst för nya människor.

Hon deltar i salongen med en stor målning skapad i datorn där hon lekt med skärpedjup och kompositionen med grälla färger.

Hon är inspirerad av manga, men vill bredda sig som konstnär.

‒Efter gymnasiet har jag funderat på att gå en konstkurs på folkhögskola för att lära mig nya tekniker och uttryckssätt, säger hon.

Mikael Hyvönen har varit med förut på Ung salong. I år visar han ett verk i tre delar med utgångspunkt i ett självporträtt. En skiss, en utskrift av den färdiga bilden och så en video där hela processen visas. Fyra timmars film har snabbats upp och visas på tio minuter.

‒Jag brukar göra processfilmer och lägga upp på min Youtube-kanal, timetomike.

Filip Månsson är 17 år och visar tre fantasy-skräck-blyertsteckningar. Ett par av dem är riktigt ruggiga.

‒De är inspirerade av dataspel, som "Diablo", säger Filip Månsson.

Han berättar att han ofta tecknar på kvällarna, när han inte har något att göra.

‒ Det här är första gången jag visar upp teckningar, det känns kul och lite spännande.