Sara Lundberg är Eskilstuna-Kurirens kulturpristagare år 2017 och i samband med Folk och Kulturs första dag överlämnades prischecken av tidningens kulturredaktör Catarina Nitz som betonade kulturens roll i demokratin:

– Att få uttrycka sig fritt är kulturens själva kärna.

I nästan 20 år har Sara Lundberg tecknat, målat och på senare år också skrivit barnböcker. I november tilldelades hon Augustpriset för sin senaste bok "Fågeln i mig flyger vart den vill" om konstnärinnan Berta Hanssons uppväxt, och i december utsågs hon till Eskilstuna-Kurirens kulturpristagare för sina många år i barnkulturens tjänst.

I sitt tacktal hyllade hon både morfar och mormor och de norrländska rottrådar de gett henne. Två priser på ett bräde, det hade morfar tyckt varit att ta i.

– Jag känner mig bortskämd och vet att i dag skulle morfar ha sagt: "Är ni tokiga, ni fördärvar henne". För i hans värld var det inte bra att bli för bortskämd,

Och utan mormor hade inte Berta Hanssons liv gjort ett sånt djupt intryck på Sara Lundberg.

– Det som drabbade mig var igenkänning, jag kände igen min mormor i Berta. Och jag kände igen mig själv och känslan av hur viktigt det är att våga följa sitt hjärta.

Det är vad hon gjort som konstnär trots att det haft ett pris:

– Man måste ha ett oändligt tålamod. Och oftast är det ett ekonomiskt haveri. För det går inte att tänka: "jag gör det här för att sälja". Man måste följa sin övertygelse och vara sann mot sig själv. Då kan det inte gå fel. Då kommer belöningen förr eller senare. I form av frid inombords. Eller som ett pris!