Under årens lopp har det blivit en och annan Greklandsresa för min del. Och för varje gång inser jag mer och mer att det gäller att skrapa på ytan och ge sig sjuttsingen på att hitta det där äkta, genuina grekiska lilla haket med hjärtat på rätta stället. Inte låta sig nöjas med anonyma turistfällor, där det serveras ”fetaost” importerad från Danmark, snustorr souvlaki och andefattig frysmat.

För det finns så mycket mer. Alltifrån vällagad husmanskost till simpla små gatugrillar, där folk verkligen vet vad de håller på med och kryddar sin mat med både kärlek och stolthet. Det gäller bara att leta.

Men var du än hamnar i Grekland så lönar det sig i princip alltid att satsa på meze-alternativet. Det vill säga en samling små men naggande goda rätter som med fördel beställs in ett helt gäng i taget. Ett glas svalt vitt vin eller en isklirrande ouzo till det, och man är hemma. Helst ska man sitta där och småäta riktigt, riktigt länge medan man pratar i mun på varandra och funderar på om man orkar dela en huvudrätt eller ej. Hur sympatiskt som helst, om du frågar mig.

Men än råder bister vårvinter på hemmaplan och den där soldränkta lilla grekiska tavernan känns oerhört avlägsen. Det är just precis då det är läge att resa lite hemma vid matbordet i stället. Fram med pytsar, skålar och fat. Ladda dem med oliver, grönsaksstavar, dippor, bröd och röror. Gå på skattjakt på Systembolagets tyvärr tämligen torftiga Greklandshyllor och lägg vinfyndet på kylning. På med bouzouki i högtalarna och bjud in dina sanna själsfränder. Kvällen är garanterat räddad.

Själv har jag gått och kärat ned mig något så infernaliskt i dessa underbart trevliga grekiska människor jag träffat på senare tid, att jag utmanat mig själv och börjat läsa grekiska på kvällskurs. Det är precis hur svårt som helst, men vad gör man inte för att kunna byta några stapplande ord vid nästa tavernabesök?

Till dess nöjer jag mig med meze. Här är några klassisk recept att inspirera, lägg till dina egna favoriter och låt kalaset börja.

Káli órexi! (Det vill säga ”smaklig måltid” – tror jag…)