När tidningen besöker Securitas i företagets nya lokaler i Svista är större delen av flytten redan avklarad. På golvet i de moderna kontorslokalerna står tavlor och väntar på att bli upphängda. Personal drar förbi ett rullbord i korridoren lastat dokument från det gamla kontoret inne i stan.

– Jag vill ha det lite mer ombonat med tavlor och gröna växter, men än så länge är det inte primärt att fixa till finishen på kontoret. Det kan vi ta efter sommaren. Vi håller fortfarande på att avrusta Kungsgatan 71. Nu är det bara utplockning och städning som återstår där, säger avdelningschefen Gunnar Bergman.

Han visar runt i lokalerna som bland annat består av kontorsrum, konferensrum och gemensamma utrymmen. Han har arbetat på Securitas sedan 1983.

Artikelbild

Avdelningschefen Gunnar Bergman och väktaren Robert Thomasson utanför Securitas nya kontor i Svista. – Det blir ett lyft. Det känns mycket fräschare att komma till jobbet och vara inne i lokalerna, säger Robert Thomasson.  FOTO: NIKLAS HOLM

– Då hade folk respekt för människor i uniform. Det har man inte i dag. Jag kunde gå ut på ett torg där det var fullt med folk som gapade och skrek och de hade respekt för mig och gjorde som jag sa. I dag är det tvärtom. Nu ska de utmana och testa hur mycket de kan provocera väktaren eller ordningsvakten. Sedan har de gärna med en kompis som står och filmar så att de kan hänga ut det på Facebook och andra ställen.

Gunnar Bergman är i dag chef för Securitas avdelning i Västmanland och västra Sörmland. Han har cirka 380 anställda under sig. Sedan 2015 har antalet anställda ökat med ett 60-tal. Bland de anställda finns främst väktare, ordningsvakter och skyddsvakter. Securitas har även bland annat butikskontrollanter och flygplatskontrollanter anställda.

– Inbrottslarmen växer så det knakar, säger Gunnar Bergman.

Securitas har flyttat in på övervåningen i fastigheten som har adressen Svista 3. Securitas disponerar en yta på totalt 440 kvadratmeter vilket motsvarar cirka halva övervåningen. Här har bland annat Fredrik Pallin, som är chef för verksamheten i Eskilstuna, sitt kontor. Det finns omklädningsrum och rum för gruppledarna som håller koll på väktarna när de är ute på sina ronder. I regel rör det sig om ett 20-tal väktare nattetid och ett 10-tal på dagtid.

Gunnar Bergman menar att ventilationen är bättre i de nya lokalerna än i de gamla.

– Här har vi ordentlig luft. Arbetsmiljön är oerhört viktig, säger han.

Orsaken till att Securitas har legat i samma byggnad som Assa i Eskilstuna är att de båda företagen tidigare tillhörde samma koncern. De senaste åren har det varit osäkert vad som ska hända med fastigheten på Kungsgatan 71. Assa har länge funderat på att flytta till mindre lokaler som är bättre anpassade till verksamhetens storlek. I vintras sålde Assa slutligen fastigheten till fastighetsbolaget Capman. Assa valde dock att stanna kvar i fastigheten som hyresgäst.

Samtidigt har Securitas under lång tid upplevt ett behov av att få fräschare lokaler – antingen genom renovering eller genom att flytta någon annanstans. Gunnar Bergman tittade bland annat på lägen vid Västerleden och i Skiftinge.

– Jag hade hoppats på att Kungsleden skulle bygga uppe vid ICA Maxi. Planen är att de ska bygga någonting stort där uppe med kontorshus och alltihopa. Där hade varit bästa läget. Där hade det varit rakt in mot citykärnan, men det är tyvärr lagt på is.

Valet föll till sist på Holger Frenses nybyggda kontorsfastighet i Svista industriområde.

– Holger verkar vara en bra hyresvärd, säger Gunnar Bergman.

Han menar att fastighetens läge är bra och att det inte tar längre tid att ta sig in i till centrum från Svista än vad det gör från Assa-huset eftersom det är mer trafik på Kungsgatan. Han anser också att läget är strategiskt bra intill motorvägen och nära flygplatsen.

Bland det mest komplicerade med flytten har varit att flytta de tusentals nycklar som Securitas har till sina larmkunder. Golvet i de nya lokalerna behövde stärkas för att klara tyngden av nyckelskåpen.

– Verksamheten får ju inte stanna upp på grund av en flytt. Går ett inbrottslarm hos en av våra kunder måste vi veta var nyckeln är. Är den på Kungsgatan 71? Är den i bilen på väg att flyttas ut till Svista eller hänger den i redan i Svista? Bara är det är en utmaning. Men där har vi lyckats enormt bra.

Gunnar Bergman anser att flytten innebär utvecklingsmöjligheter för Securitas. Det finns plats att växa i de nya lokalerna. Hyresvärden ska även bygga två nya fastigheter som Securitas eventuellt kan använda sig av om det skulle behövas. Den största delen av Securitas verksamhet bedrivs dock inte på kontoret utan hos kunderna.

– Vi växer i produktionen ute hos våra kunder. Jag tror mycket på ordningsvaktssidan, att ordningsvakterna kommer att finnas mer och mer i publika miljöer.

Enligt Gunnar Bergman ökar efterfrågan på säkerhet.

– Politikerna skriker efter säkerhet vart du än tittar. Sedan får vi väl se vad som händer efter valet, men jag vet att inför valet och under valet kommer allting att stärkas upp och det blir i regel med hjälp av väktare alternativt ordningsvakter.

Gunnar Bergman menar att unga människor som satsar på en karriär inom säkerhetsbranschen har stora möjligheter.

– Det finns en oerhörd utvecklingspotential i företaget. Jag har fått testa på en massa olika saker. Visar du framfötterna kan du komma långt. Jag har en gammal kompis som är landschef för Thailand i dag. Hade jag haft lite bättre affärsengelska hade jag kanske också jobbat utomlands i dag. Det finns alla tänkbara möjligheter. Den här branschen kommer inte att dö i morgon, tyvärr. Den kommer att växa.

tv