Nyligen startade flera utställningar på Mälsåker. Lokala fotografer visar sina alster på entréplan och Ebba von Wachenfeldts glaskonst smyckar flera rum en våning upp. Nobel, Sjögren och Mälsåker, som skildrar den egensinnige slottsherren Åke Sjögrens vidlyftiga leverne på slottet kring förra sekelskiftet, exponeras i en av de stora salarna. Samtidigt ger Kungliga konsthögskolan elevutställning Mälsåker revisited, som redovisar många spännande framtida utvecklingsmöjligheter för slottet och dess närmaste omgivning.
– Jag känner mig lycklig över våra utställningar. Vi är hyresgäster på slottet med uppdrag att locka hit en större publik. Det var en fantastisk känsla efter helgens vernissage och vi tycker att vi fått till flera bra evenemang. Ebbas glaskonst är klockren – den passar så fantastiskt in i miljön, säger Thomas Perdius.
Han är ordförande i föreningen Mälsåkers framtid sedan 2014 och kan kika tillbaka på några år med bra tillväxt.
– Nu har vi närmare 300 medlemmar och en klart aktiv styrelse. Tillströmningen till föreningen har tagit fart på senare år och det är helt nödvändigt. Det krävs ofta mycket arbete som inte syns utåt.
Innan han tar med oss på husesyn dröjer han sig kvar vid slottsherren Åke Sjögren, som när det begav sig gjorde flera väsentliga avtryck på Mälsåker och Selaön.
– Det var en man som levde högt och som investerade styvdöttrarnas arv i slottet. Under hans tid här försågs Mälsåker med såväl vatten som el och han lät även anlägga flera vägar på ön.
Bengt Ericson har curerat utställningen om Åke Sjögren och det är en fascinerande tid på Mälsåker som tecknas i text och gamla fotografier.
Innan vi tar källarturen, där vi stöter på några obehagliga gestalter från de populära Mys- och rysvandringarna, uppmanar han de som är nyfikna på Mälsåker att hålla koll på sommarens program.
– Den 17 juli uppträder barbershopkvartetten Twist på slottet. De var med på VM i Las Vegas förra året och har kvalat dit även i år. Det är en personlig höjdare och det kommer att bli så bra, säger Thomas Perdius.