"Skattletandet har lett till nya upptäckter"

Hans Warselius jakt på Marie Antoinettes försvunna juveler har gett en djupare kunskap om Mälsåkers historia. Det slår slottsarkitekten Jakob Strömholm fast.– Det är fantastiskt kul att Hans hittade öppningen mellan de två källardelarna som vi inte tidigare kände till, säger han.

Selaön2016-07-16 09:03

Statens fastighetsverk har, trots långskottet om att de franska juvelerna skulle vara gömda på familjen von Fersens tidigare gods, varit positivt inställd till Hans Warselius skattletande på Mälsåker.

– Vi har aldrig förväntat oss att något dyrbart skulle hittas men den teori som Hans Warselius presenterade för oss gick inte att avfärda som totalt osannolik, säger Mikaela Fredriksson som är informatör vid Statens fastighetsverk.

Hon får medhåll av Jakob Strömholm, som är slottsarkitekt på Mälsåkers, Gripsholms och Tynnelsö slott.

– Mälsåker är verkligen värt all uppmärksamhet. Slottet har en fantastiskt spännande och rik historia med ägare som Soop, von Fersen och släkten Nobel.

Redan förra sommaren var vi på väg att kontakta media om Hans Warselius framsteg, men vi var tvungna att hejda oss. Det hade varit chansartat att skriva något så tidigt och med det riskera att få hit skattletare från hela världen.

Han lyfter fram upptäckten av det tidigare okända utrymmet under slottet som ett intressant fynd och menar att det ger ny kunskap om vad som fanns på platsen innan det nuvarande slottet uppfördes.

– Det ger ett nytt spår till hur den tidigare byggnadens källare kan ha använts. Vi vet redan att Johan III:s hovmarskalk, Hans-Åkesson Soop uppförde en tvåvåningsbyggnad på Mälsåker 1608. Kyrksalen med pelare från slottet Tre kronor är fortfarande helt intakt från den tiden, men de underliggande murarna och tegelvalven ruvar fortfarande på sin medeltida historia. Man kan dock konstatera att den ursprungliga stenborgen varit ca 13x16m och att byggnaden sannolikt varit en tornliknande borg. Bo Jonsson Grips närliggande borg i Mariefred invigdes 1387. Gråstensmurarna finns fortfarande bevarade i Gripsholms slottsanläggning, och byggnaden har nästan samma mått som på Mälsåker. Det vore verkligen intressant att undersöka och datera Mälsåkers äldsta murar och källarvalv mer grundligt, kanske är dess ursprung äldre än man tror.

Jakob Strömholm är också påtagligt glad i det arbete som föreningen Mälsåkers framtid lägger ner på slottet.

– De har gjort jättemycket för Mälsåker. De har tagit hit flera sevärda utställningar och evenemang. Vore det inte för dem hade slottet inte varit den levande plats som det är i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om